Word je ook zo onrustig van de rust? Als het rustig is, dan komen de stemmetjes naar boven. Zijn we al in een bear-market beland? Gaat de prijs nog omhoog of komt er nog verdere daling? Is het gedrag van bitcoin wel normaal? Er is veel angst, maar dat is eigenlijk zelfprojectie. Wij willen dat de prijs maar blijft stijgen. We zijn in de stemming gekomen door de ongekende bull-run die startte in oktober 2020. En nu willen we meer. Iedereen droomde al van het doorbreken van de 100.000 dollar. Wij ook, hoor. Doet bitcoin nog wel wat het moet doen?
Tijd om afstand te nemen van de rust en uit te zoomen om de chaos van de markt tot ons te nemen.
Perfecte 50% correctie
Na een snelle stijging moet je doorgaans rekening houden met een 50% terugval. En dat is precies wat er gebeurd is. Kijk maar hieronder naar de bitcoin koers in de maandgrafiek, dus voor elke maand een kaars en in dollars.
Na een stijging van 48.001 dollar kwam de daling van 24.020 dollar. Dat is precies een daling van 50%. En nu? Nu dus even pas op de plaats en het is rustig wachten op een richting. Het verleden heeft al laten zien dat bitcoin maandenlang rond hetzelfde prijsniveau kan blijven zweven. De patronen herhalen zich regelmatig, maar dit keer zijn de getallen in dollars zo groot dat het heel erg opvalt en misschien voor sommigen ook wel heel erg pijn doet.
Bitcoin doet wat het moet doen
Nee, bitcoin is niet stuk. Nee, bitcoin is niet voorbij. Bitcoin doet gewoon wat het moet doen: transacties verwerken en beveiligen. Nieuwe bitcoins uitgeven en langzaam toewerken naar een vastgestelde voorraad van 21 miljoen. En vooral: doorgaan met waarde opslaan. Bitcoin gaat gewoon door en is niet te stoppen. De verspreiding van het netwerk is zo krachtig dat het niet stuk te maken is. Er is veel gebeurd: De prijs zakt met 50%, China verbiedt minen, 60% daling van rekenkracht. En wat is het resultaat? Niets. Geen steun van de overheid nodig, geen massaontslagen, geen ingrijpen van een instantie. Bitcoin draait gewoon door. Dit is de kracht van het bitcoin-netwerk. Alles ligt al vast en niemand kan het sturen.
Zelfs de prijs lijkt voorspelbaar
Wij, de markt, maken de prijs. En of die goed is, dat bepaal je zelf. Om wat perspectief te geven: hieronder een grafiek van de prijs van bitcoin, waarbij niet alleen de prijs (verticale as) logaritmisch is weergegeven, maar ook de tijd (horizontale as).
De prijs (oranje) lijn beweegt zich voort in een kanaal tussen de bovengrens (paarse lijn) en de ondergrens (rode lijn). De prijs is nog nooit buiten dit kanaal gekomen en zal dat waarschijnlijk ook nooit doen. In 2028 ligt de ondergrens rond de 100.000 dollar. En de bovengrens rond de 1.000.000 dollar. De groene lijn deelt het kanaal doormidden en is zo geplaatst dat de helft van de tijd de prijs boven erboven ligt en de andere helft van de tijd eronder. Op jaarniveau gezien volgt de prijs ook een redelijk voorspelbare ontwikkeling. Ondanks de schijnbare stilstand van de afgelopen tijd, blijft bitcoin omhoog duwen.
Bull of bear?
Het hangt van de markt consensus af om te bepalen of we in een bear-markt zitten of in een bull-market. Het is een beetje hetzelfde als bij het bitcoin-netwerk: als de meerderheid zegt dat een transactie goed is, dan is die goed. Voorlopig lijkt de meerderheid van de markt nog niet te willen stellen dat we in een bear-markt zitten. En omdat er geen andere smaken zijn zitten we dus nog in de bull-markt. Het gaat goed, of het gaat slecht. Het kan blijkbaar niet gewoon neutraal zijn.
Mocht de prijs de komende tijd onder de 34.600 dollar (29.261 euro) zakken en daar blijven, dan is de bear-markt begonnen, al moet daarvoor wel de consensus komen. Verder daling is dan te verwachten, denk aan 20.000 dollar (16.914 euro). Kan de prijs boven de 34.600 dollar (29.261 euro) blijven, dan gaat de stijging weer beginnen, denk (toch weer) aan die 100.000 dollar (84.570 euro).
The post Bitcoin analyse: bovengrens is naar verwachting 1 miljoen dollar appeared first on BTC Direct | Nieuws.