Het gaat goed met Bitcoin. De afgelopen dagen zien we een mooie stijging op de grafiek, en dat geeft hoop bij investeerders. Uiteraard wordt de grootste cryptomunt voor slechts 17.100 dollar verhandeld, en heeft het nog een lange tijd te gaan voordat we echt kunnen spreken van een nieuwe bullrun, maar toch is een stijging als deze een goed teken.
De prangende vraag is of de 15.400 dollar nu de uiteindelijke bodem is. Vele mensen spraken over veel lagere levels voor eventuele bodemvorming (inclusief ikzelf). Toch is het belangrijk om je af te vragen of de meerderheid het bij het rechte eind heeft gehad in de geschiedenis van Bitcoin. De meeste mensen die vorig jaar ‘Bitcoin gaat naar $100k’ riepen, zijn dezelfde mensen die nu zeggen dat Bitcoin naar de 10.000 dollar of zelfs lager zal bewegen. Het is een spel van emoties. Wanneer emoties de overhand hebben, dan maak je vaak verkeerde beslissingen.
Angst en hebzucht indicator
In deze analyse bespreek ik een indicator die angst en hebzucht analyseert en deze visualiseert in een grafiek. Deze indicator laat dus eigenlijk zien hoe de emoties van mensen zijn op een bepaald moment van prijsactie. Met in gedachten het feit dat financiële beslissingen maken op basis van emoties vaak niet verstandig is, kan deze indicator dus een zeer belangrijk middel zijn om erachter te komen welke emotie de overhand heeft om juist precies het tegenovergestelde te doen.
Ik geef een voorbeeld: de afgelopen weken heeft Bitcoin weer grote rode candles laten zien. De Angst & Hebzucht indicator liet een heel laag getal zien: angst overheerst de markt. Angst zorgt er meestal voor dat we Bitcoin willen verkopen. Gedachtes als: ‘Het gaat nooit meer goedkomen’ borrelen op in je hoofd, en het begint verleidelijk te worden om verlies te nemen en te verkopen. Dit is een financiële beslissing op basis van emotie.
Hieronder zie je de Bitcoin prijsactie van de afgelopen jaren, met daarbij puntjes die een bepaalde kleur hebben. Hoe roder de kleur, des te hoger de angst. En hoe groener de kleur, des te hoger de hebzucht. Wanneer je naar je emoties luistert en nu verkoopt, zou dat een verstandige beslissing zijn gebaseerd op de afbeelding hieronder?
Een andere investeerder ziet natuurlijk ook deze grote neerwaartse trend van Bitcoin de afgelopen maanden. Ook ziet hij dat de angst zeer hoog is. In plaats van dat hij naar zijn emoties luistert, gebruikt hij dit moment juist om bij te kopen. Dat is een heel andere manier van redenatie. En het is ook een succesvol gebleken strategie op basis van deze grafiek. Koop je altijd de bodem als je koopt wanneer de indicator grote angst laat zien? Nee. Verkoop je altijd de top als je verkoopt als de indicator grote hebzucht laat zien? Nee. Maar je bent wel veel beter gepositioneerd dan wanneer je naar je eigen emoties luistert, of naar emotie uitingen van anderen die alsmaar zeggen dat een bodem lager en lager zou moeten liggen.
Uiteraard is dit geen financieel advies. Mijn enige doel is om je te laten zien dat het vaak verstandiger is om precies het tegenovergestelde te doen van wat je emoties zeggen. Emotie heeft een destructieve werking, maar heeft daardoor ook een obstructieve werking voor de mensen die het door hebben.
De huidige prijsactie
Dat gezegd hebbende, is het nu tijd om de koers te bespreken, en de belangrijke prijsniveaus de komende tijd. Als Bitcoin de opwaartse beweging vasthoudt, komen we eerst een sterke weerstand tegen rond de 18.200 dollar. Stel je voor dat het echt gek gaat lopen, en groen weer de lievelingskleur wordt, dan komt de weerstandslijn rond de 21.600 dollar in beeld. Het reclaimen van zulke levels zijn echt cruciaal om een grootschalige opwaartse beweging te realiseren.
In cryptoland kan alles, dus ook een trendommekeer. Stel de rode candles vliegen ons weer om de oren, dan is de 15.500 dollar een level waar enige ondersteuning van verwacht mag worden. Daaronder hebben we natuurlijk het bekende 13.800 dollar level. Een belangrijke weerstand de afgelopen jaren, en zoals je weet verandert een weerstand vaak in een ondersteuning!
The post Bitcoin analyse: emotie kent ook voordelen … appeared first on BLOX | Nieuws.