Gisteren is de week afgesloten en op de week-grafiek is er sprake van een bearish trend. Het plafond bleek te sterk en de prijs van bitcoin is door een aantal vloeren gezakt. Mijns inziens wordt deze trend door nieuws gedreven omdat er met de basis van bitcoin – en de grootste altcoins – niets is veranderd.
Uiteraard speelt de Oekraïne problematiek een hoofdrol. Vitalik Buterin (mede-oprichter van de Ethereum blockchain) heeft ondertussen het woord ‘crypto-winter’ in de mond genomen. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Laten we kijken naar de grafieken, met prijzen in dollars.
Positief wordt negatief
In de grafiek waarin elke candle staat voor één week zien we vanaf de top (begin november) dat de dalen die elkaar opvolgen steeds lager zijn en dat geldt ook voor de pieken. Na het dal van vier weken geleden ging de prijs omhoog, hetgeen resulteerde in twee groene candles. Maar, vorige week schreef ik over de pin bar (een candle met een smal lichaam met aan de bovenkant een lange lont waardoor het eruit ziet als een speld) die weinig goeds voorspelde. Het bleek een nieuwe piek, die lager is dan de vorige. Deze betreffende candle, plus de laatste afgesloten candle, geven aan de bovenkant afwijzing aan. Tot voor kort leek het doel nog om richting de 50.000 dollar te gaan, momenteel likken de bulls hun wonden en is de prijs zelfs door de 40.000 dollar (35.200 euro) heen gezakt.
Dubbele top uitgespeeld?
Als we iets inzoomen en kijken naar de dag-grafiek, dan zien we een flinke daling na de dubbele top. Het bearish ‘dubbele top patroon’ had een koersdoel van rond de 38.700 dollar (34.000 euro). De prijs is het afgelopen weekend zelfs iets lager gekomen en is daarbij afgeketst op de vloer (hieronder te zien als de rode balk). Als deze vloer niet houdt, dan ligt eronder een trendlijn (zwarte lijn).
Eind juli 2021 lag deze lijn op 29.300 dollar en de laatste keer dat de lijn getest werd lag de prijs op zo’n 35.000 dollar. Mocht het sentiment dusdanig negatief worden dat de prijs er doorheen zakt, dan zal het prijsniveau van eind juli 2021 weer in zicht komen.
Als de lijn wél houdt, dan is het een bevestiging dat de bodem rond 23 januari bereikt is. Interessant om in de gaten te houden!
Kopers staan klaar
Op de korte termijn, de grafiek van één uur, zien we dat de prijs heen en weer schommelt tussen twee de 50 EMA (blauw) en de 20 EMA (rood). EMA staat voor Exponential Moving Average en het is een lijn die berekening maakt van de candles ervoor, waarbij de laatste candles zwaarder meetellen. Op zich kunnen beide lijnen als steun en weerstand dienen maar gezien het negatieve sentiment zal eerder de rode lijn naar beneden toe doorkruist worden. Toch zullen er in het gebied van de rode zone ook voldoende kopers klaarstaan die vanaf 38.100 (33.540 euro) zullen instappen.
Samengevat: de algemene trend is momenteel bearish. Maar het geloof in bitcoin en vele andere cryptocurrency’s blijft sterk.
Wellicht goed om te weten is dat de twee stablecoins USDT en USDC een gecombineerde marktkapitalisatie van meer dan 130 miljard dollar hebben. Ze staan momenteel op plek 3 en 5 als de grootste cryptovaluta’s en groeien snel. Aan de ene kant komt het doordat men cryptocurrency’s verkoopt voor deze stablecoins (die dus niet worden omgeruild voor dollars of euro’s). Aan de andere kant worden er meer van deze coins gekocht. Dit kan betekenen dat investeerders aan de zijlijn zitten te wachten op een seintje om in te stappen. Als dat gebeurt, dan kan het weer snel omhoog gaan.
The post Bitcoin analyse: is dit de ‘crypto-winter’? appeared first on BTC Direct | Nieuws.