Een nieuwe week is weer aangebroken. Ondanks de huidige geopolitieke problemen die voor een zeer instabiele situatie zorgen zal ik proberen een neutrale blik op de prijs van bitcoin te werpen. Het is de afgelopen week wederom niet gelukt om door de weerstand rond de 44.700 dollar (41.200 euro) te breken en de prijs is weer terug bij af. Kan het nog lager dan ‘af’? Laten we beginnen met de weekgrafiek.
Hamer
In de weekgrafiek kijken we naar de voorlaatste candle, aangegeven met een pijl. Er is duidelijk te zien dat de prijs flink is opgedreven, maar uiteindelijk ook flink is afgewezen. De candle is gesloten in de buurt van de openingsprijs. Daardoor heeft zich een lange lont aan de bovenkant gevormd en een klein lont aan de onderkant. De candle heeft een smal lichaam.
Als zo’n candle aan de bovenkant van een opwaartse trend verschijnt, dan wordt het vaak gezien als een mogelijk signaal van een bearish omkering. De opwaartse trend stagneert en de prijzen kunnen gaan dalen. Dat was drie weken geleden nog het geval. Drie candles terug zien we dus een ‘shooting star’. Zie de blauwe cirkel. En inderdaad, de trend werd weer negatief want de twee volgende candles zijn rood.
En nu zien we dus weer zo’n candle, hij heeft alleen andere kleur. Dit geeft ons een iets positiever beeld. We noemen het een ‘omgekeerd hamer-patroon’. De kopers hebben de prijs flink opgevoerd en daarna hebben de verkopers de prijs een naar beneden gedreven. Omdat de sluitprijs boven de openingsprijs is geëindigd hebben de kopers deze rally uiteindelijk gewonnen.
Veel traders weten: één signaal is geen signaal; bij het traden is het belangrijk om te kijken of er ook andere signalen zijn die een mogelijke omkering laten zien. Die zien we als we flink inzoomen naar de uur-grafiek. Maar eerst nog de grafiek waarin elke candle staat voor één dag.
Volatiel
Hier is namelijk een flinke volatiliteit te zien. Ondanks dat, is er de afgelopen 50 dagen eigenlijk weinig veranderd. En gezien het huidige geopolitieke klimaat is dat op z’n zachts gezegd positief te noemen. Waar in deze periode de S&P 500 en Nasdaq een daling laten zien – de Nederlandse AEX zelfs een sterke daling – blijft bitcoin redelijk stabiel. Alleen de Dow Jones lijkt min of meer hetzelfde stabiele patroon te hebben.
Door dit zijwaartse patroon staan dezelfde belangrijke steun- en weerstandslijnen als vorige week op de grafiek.
Divergentie
Op de grafiek waarin we het koersverloop per uur kunnen bekijken zien we een tegenstelling tussen de prijs en de RSI (Relative Strength Index). De prijs van bitcoin is naar beneden gegaan terwijl de RSI juist een positieve trend liet zien. Dat wordt hier vaker omschreven – het is immers een patroon die door vele traders wordt gebruikt – en ook nu de moeite waard om te noemen omdat het kan bevestigen wat we op de week-grafiek (hierboven beschreven) hebben gezien; een mogelijke stijging van de prijs.
Omdat dit slechts op de lagere tijdframes is te zien, is het signaal zwak. Maar toch, het momentum neemt toe. Als het volume vanaf nu ook toeneemt dan is dat een extra bevestigend signaal.
De prijs zou weer in de buurt van 39.600 dollar (36.500 euro) kunnen komen. Zodra deze weerstand omgezet kan worden in een vloer dan kunnen we ons – wederom – gaan opmaken voor een ritje naar de rode zone bovenaan deze kaart. Daartussen ligt een weerstandslijn op 41.700 dollar (38.500 euro). Mocht de opwaartse trend niet doorgezet kunnen worden en verkopers krijgen de overhand, dan is de oplopende trendlijn rond de 35.300 dollar (32.600 euro) nog steeds een belangrijke steun.
Al met al een negatief/zijwaarts sentiment met enkele positieve speldenprikjes, of beter: bullish hamertjes.
The post Bitcoin analyse: weerstand is wederom te sterk appeared first on BTC Direct | Nieuws.