Na de euforie van gisteren zakte het sentiment vanaf de middag in. In de avond kwam de kentering en deze ochtend is er van de +10% van gisteren bijna niets meer over. Bart keek even om de hoek en nu gaan we weer door waar we gebleven waren.
Wat zijn de signalen in de grafieken vandaag?
Bullish signaal speelde uit
Afgelopen maandag heb ik de ‘omgekeerd hamer-patroon’ beschreven. Het bullish signaal dat daarvan uitgaat heeft zich uitgespeeld. Vanaf maandag is de prijs met zo’n 13% gestegen. De bulls laten zich dus van hun goede kant zien. Dat de bears van zich afbijten staat buiten kijf. Geruchten gaan dat een 11 jaar oude wallet actief is geworden. Als deze 489 bitcoins op de markt komen betekent het een hoger aanbod, dus daling van prijs. Hoewel er nog geen correlatie is gezien, wordt hier door traders misschien wel op geanticipeerd.
Op de bovenstaande week-grafiek lijkt zich weer zo’n omgekeerde hamer te vormen. Omdat de week nog lang niet is afgesloten kan er nog niets over gezegd worden, maar ik blijf er met een schuin naar kijken.
Matig bullish
Nog een gering bullish signaal zien we op de 1 uur-grafiek als het gaat om het verschil tussen het prijsverloop en de RSI (Relative Strength Index). De prijs van bitcoin heeft ondanks de flinke duikeling een hoger dal gevormd, terwijl de RSI juist een lager dal gevormd heeft. Dit noemen we een Hidden Divergence en het geeft een grote kans op continuering van het koersverloop aan.
De lijnen die ik heb geplaatst als steun en weerstand blijven dus valide. Zoals het er nu naar uitziet kan verder naar beneden de 37.800 dollar (34.200 euro) getest worden waarna de weg omhoog weer wordt ingezet. Misschien komt de prijs niet eens zo laag en is de bodem op de korte termijn bereikt. Dan is de volgende uitdaging naar boven wederom de 41.700 dollar (37.700 euro) en daarboven de rode zone.
Herhaling van zetten
De meeste steunen en weerstanden kunnen gewoon blijven staan in dit zijwaartse prijsverloop. Wat we zien is een herhaling van zetten bij de bovenste zone.
Daar ligt – nog steeds onveranderd – de weerstand die de afgelopen 58 dagen de prijs terug drukte. Verkopers staan daar keer op keer klaar om winsten te innen. Het lukt ondanks talloze verwoede pogingen van de bulls niet om daar doorheen te breken. Aan de onderkant ligt ook zo’n gebied, maar hier zijn het de kopers die van geen wijken weten. Omdat de onderkant oploopt komen deze gebieden steeds dichter bij elkaar te liggen en wordt er uiteindelijk een doorbraak geforceerd. Sterker nog; de dalen worden steeds hoger dus de bulls lijken haast te krijgen, zie: rode stippellijn.
Sterk
Bitcoin staat er ondanks (misschien ‘dankzij’) de wereldwijde spanningen sterk bij. Het grote plaatje is nog steeds bearish is, maar een verdere daling blijft achterwege. Mochten de opwaartse trendlijnen toch naar beneden gebroken worden, dan ontvouwt zich een redelijk donker scenario. Maar voorlopig zijn er op korte termijn genoeg positieve signalen te bespeuren. Als de vele kleintjes continueren, dan volgt het grote plaatje vanzelf.
The post Bitcoin analyse: what goes up… appeared first on BTC Direct | Nieuws.