De Amerikaanse inflatie staat op het hoogste punt in 40 jaar tijd en de Federal Reserve probeert dat momenteel te temmen met hogere rentes en het afslanken van hun opgeblazen balans. Dat de gemiddelde consument die prijsinflatie begint te voelen is duidelijk als we kijken naar de meest recente update van de consumentenkrediet-cijfers.
Forget CPI: the week’s most important data point is today’s monthly consumer credit update. Last month we saw a blowout, record surge in credit card usage as consumers tapped out pic.twitter.com/FoZ5XE4JWI
— zerohedge (@zerohedge) June 7, 2022
Terwijl consumenten steeds meer krediet opnemen ligt het spaarpercentage momenteel op het laagste punt sinds de financiële crisis van 2008. Interessant is dat president Joe Biden iets meer dan een week geleden nog zei dat gezinnen minder schulden hebben en dat het gemiddelde spaarvermogen in de lift zit.
Wat betekent dit voor bitcoin?
Amerikanen hebben op dit moment weinig tot niets te besteden. Ze sparen momenteel weinig tot niet en de private schulden schieten als een raket de lucht in. Combineer dat met de inflatie en er blijft weinig over om te investeren. Interessant is dat uit onderzoek van Arcane Research blijkt dat de Amerikaanse markt de afgelopen maanden verantwoordelijk is voor de kwakkelende bitcoin (BTC) koers.
Tijdens de Amerikaanse handelsuren is de markt vanaf januari met 32,55 procent gedaald. Europa daarentegen is verantwoordelijk voor een plus van 15,93 procent. In Azië staat het er momenteel ook niet goed voor, maar met een min van 17,39 procent komt dit werelddeel nog niet in de buurt van de cijfers van Amerika.
Iedere keer als de Europese en Aziatische markten openen vertoont bitcoin tekenen van herstel, om vervolgens bij het openen van de Amerikaanse markt weer een duikvlucht te maken. Het is dan ook lastig om de macro-situatie van de Verenigde Staten los te zien van de vallende bitcoin koers. De macro-economische donderwolken die momenteel boven de Verenigde Staten, maar ook de rest van de wereld hangen, lijken op de korte termijn nog niet te verdwijnen.
Lastig jaar voor bitcoin
Zolang de inflatie hoog blijft en centrale banken hiertegen proberen te vechten met een hogere rente, zullen de economie en de financiële markten in de problemen blijven. Mensen die roepen dat de dalingen van bitcoin los staan van de wereldwijde financiële situatie hebben geen idee waar ze over praten. Op de korte termijn lijkt het er echter op dat centrale banken als de Amerikaanse Federal Reserve niet van hun plannen om de rente te verhogen zullen afwijken. Dat kan veranderen als blijkt dat de economie dusdanig wankel wordt, dan ze moeten stoppen met het verhogen van de rente of de rente zelfs verlagen.
Ze verhogen de rente immers om kapitaal duurder te maken en de inflatie te temmen. De keerzijde van een hoge rente is dat het duurder wordt voor bedrijven om zichzelf te financieren, wat ten koste gaat van de winstgevendheid en mogelijk van een hoop banen als bedrijven hierdoor omvallen. Centrale banken zijn dus bezig met een hele lastige balanceer-act om de inflatie binnen de perken te houden en tegelijkertijd de economie niet te laten imploderen.
Inflatie of instorting, biedt bitcoin bescherming?
Naar mijn idee is het echter onmogelijk om de rente nog veel verder te verhogen zonder de economie op te blazen. Op het moment van schrijven zijn de wereldwijde schulden 4x hoger dan het wereldwijde inkomen. Als we uitgaan van een gemiddelde rente van 3 procent op die schulden. Dan moet de wereldeconomie met 12 procent (4 x 3) per jaar groeien om niet te krimpen. In de afgelopen 100 jaar is de wereldeconomie echter nooit met meer dan 8 procent gegroeid. Een onhoudbare situatie dus.
Uiteindelijk moeten centrale banken kiezen tussen hyperinflatie of het laten instorten van de economie. De enige realistische optie daarin is inflatie, aangezien het laten instorten van de economie voor een enorme chaos zorgt. Inflatie uiteraard ook, maar die problemen zijn nog wat beter te maskeren en kunnen langer vooruitgeschoven worden. Als je maar lang genoeg op je bitcoin kunt blijven zitten, dan beginnen ze wel weer met het printen van geld.
Disclaimer: De meningen en uitspraken die in deze column worden gedeeld zijn alleen van de auteur en weerspiegelen of vertegenwoordigen niet noodzakelijk de meningen en standpunten van Crypto Insiders.
The post Analyse: Bitcoin blootgelegd: Kredietcrisis in de maak in de Verenigde Staten?
appeared first on Crypto-Insiders.