De bitcoin (BTC) markt heeft momenteel op macro-niveau te maken met een tweetal grote onzekerheden. Als eerste natuurlijk de voornemens van de Amerikaanse Federal Reserve om de rente in 2022 stapsgewijs te verhogen om de inflatie te bevechten. Daarnaast loopt de spanning over een potentieel conflict in Oekraïne op, wat over het algemeen ook geen goed nieuws is voor financiële markten.
Wat opvalt is dat de bitcoin koers hier nog weinig last van heeft. Dat kan te maken hebben met de volwassenwording van de markt. In tegenstelling tot in voorgaande cycli zijn er op dit moment verschillende manieren om je vermogen te beschermen tegen een daling. Bijvoorbeeld door short te gaan of putopties te kopen. Dit is een groot verschil ten opzichte van het verleden waarin bitcoin verkopen de enige manier was om jezelf in te dekken tegen risico-evenementen.
Sterke voorkeur voor BTC putopties
We zien op het moment ook een sterke voorkeur voor putopties ten opzichte van callopties. Met een putoptie zet je in op een daling en met een calloptie op een stijging. Waar de periode van april 2021 tot oktober 2021 werd gedomineerd door callopties, zijn het nu de putopties die aan populariteit winnen. In principe kun je met een putoptie een verzekering kopen op een eventuele daling van bitcoin.
Als je niet helemaal zeker bent over de komende maanden voor bitcoin wat de prijsactie betreft, maar je niet van plan bent om je bitcoin te verkopen, dan kunnen putopties best interessant zijn. Je betaalt een kleine premie om bij een eventuele daling niet al teveel pijn te ervaren. Op het moment is er in de derivatenmarkt een voorkeur voor bescherming, is er weinig sprake van leverage en zie je dat mensen zich zorgen maken over de donkere wolken die boven de markt hangen.
Op basis van de prijzen van futures en opties lijkt het erop dat handelaren vooral voorzichtig zijn in aanloop naar maart. Het moment waarop van de Amerikaanse Federal Reserve verwacht wordt dat ze met renteverhogingen komen. Het grappige is dat men zich op de spotmarkt weinig lijkt aan te trekken van de onzekerheid. Wat erop wijst dat men er dus vooral voor kiest om bitcoin vast te houden en zichzelf tegen het risico te beschermen met beleggingsproducten.
Bitcoin is te volatiel
Het blijft een argument tegen bitcoin dat de koers te volatiel is om het als een valuta te laten fungeren. Op het moment van schrijven is daar in mijn ogen geen speld tussen de krijgen. Je kunt van kleine bedrijven die ieder dubbeltje op zijn kant moeten leggen niet verwachten dat ze bitcoin adopteren. Zeker niet als een koersdaling van 10 procent het failliet van het bedrijf in kwestie kan betekenen.
In eerste instantie is bitcoin een spaarmiddel voor mensen met reserves die deze niet op de korte termijn nodig hebben. De markt moet nog aan liquiditeit winnen en wellicht nog een factor 10 groeien voordat bitcoin als een relatief stabiele munt kan opereren. Daarnaast helpt de ontwikkeling van de vele beleggingsproducten rondom bitcoin dus ook mee met het dempen van de volatiliteit.
Zonder de aanwezigheid van putopties en de mogelijkheid om te shorten had de koers in deze tijden waarschijnlijk een enorme schuiver gemaakt. Nu zie je dat handelaren zich indekken tegen de macro-onzekerheden met putopties en shortposities. Een mooie ontwikkeling die laat zien dat bitcoin steeds meer volwassen wordt. Bitcoin heeft in theorie alles in zich om de wereldreservemunt te worden, maar daarvoor moet er nog veel gebeuren.
The post Analyse: Bitcoin blootgelegd: Minder volatiliteit door volwassenwording markt
appeared first on Crypto-Insiders.