Bitcoin blootgelegd: Waarom een wereld met duizenden coins niet werkt

In zijn wekelijkse column gaat Thom Derks in op het actuele crypto nieuws. Hoe kijkt Thom, een Bitcoin Maximalist, naar de wondere wereld van crypto? Je leest het in de nieuwe Bitcoin Blootgelegd.

Ethereum influencer Tim Copeland (@Timccopeland) publiceerde op 17 januari op Twitter de onderstaande afbeelding met de volgende tekst: “Deze afbeelding is gestoord. De eerste weergave van een cross-chain wereld die ik heb gezien.”

Op het eerste gezicht is het een indrukwekkend plaatje en lijkt het een fantastisch idee. Een wereld waarin iedereen zijn eigen munt kan maken en je overal met alle verschillende munten kunt betalen. Waarbij een wereld van meerdere met elkaar verbonden blockchains de toekomst is. Het klinkt leuk en het ziet er allemaal heel kleurrijk uit. Altcoin-influencers die dit soort toekomstbeelden schetsen kunnen het allemaal mooi verkopen, maar laten tegelijkertijd blijken dat ze niet begrijpen hoe geld werkt.

“Gefeliciteerd, je hebt ruilhandel ontdekt”

Bitcoiner DerGigi vat het mooi samen met de woorden: “Gefeliciteerd, je hebt ruilhandel ontdekt.” Wat bedoelt hij daar precies mee en waarom is dit in mijn ogen een rake manier om aan deze Ethereum-influencer duidelijk te maken dat hij geen idee heeft wat hij propageert? Omdat geld de universele taal van waarde binnen een samenleving is en omdat geld een netwerkgoed is. Te beginnen met het eerste onderdeel: geld als de taal van waarde.

Je bent vast weleens op vakantie geweest in een land waarin ze met een andere valuta betalen dan de euro. Dan kom je meteen in contact met het concept van geld als de taal van waarde. Om te begrijpen hoeveel koopkracht je aan een cappuccino of een flesje water kwijt bent, moet je continu terugrekenen van de vreemde valuta naar de euro. Je hebt geen gevoel bij de vreemde valuta. Het is bijna als een vreemde taal. Een vreemde taal van waarde.

Dit is waarom een samenleving efficiënter werkt op één valuta. Hoe verwarrend zou het immers zijn als je de bakker binnenloopt en je moet betalen met coin X, terwijl je daarna bij de slager weer alle prijzen afgebeeld ziet in coin Y om vervolgens bij de Albert Heijn te komen en ineens alles vanuit het perspectief van coin Z moet berekenen. Altcoiners die een toekomst met duizenden verschillende munten propageren hebben dit gedeelte van het concept geld in ieder geval niet begrepen.

Geld als netwerkgoed

Het volgende belangrijke argument tegen een toekomst met duizenden verschillende munten is dat geld een netwerkgoed is. Wat betekent dat het in waarde toeneemt naarmate meer mensen aan het geld-netwerk deelnemen. Als jij naar een stad verhuist waar 100 mensen wonen en je 90 mensen kunt betalen met coin A en 10 mensen met coin B, dan is het logisch dat je ervoor kiest om zelf in coin A te sparen. Daarmee heb je immers meer mogelijkheden binnen de stad. Het netwerk van gebruikers is groter en dat maakt de waarde van coin A ten opzichte van coin B groter.

Het is waarschijnlijk niet voor niets dat 90 mensen voor coin A kiezen in plaats van voor coin B. Mensen gaan van nature op zoek naar het geld dat het beste in staat is om hun koopkracht te beschermen. Dit is ook de reden waarom goud het op de lange termijn heeft gewonnen van zout als geld. Goud is van nature meer schaars dan zout, het is makkelijker om met goud waarde te transporteren dan met zout en het is makkelijker om grote hoeveelheden goud te bewaren dan zout.

Bitcoin is nog altijd verreweg de grootste cryptocurrency ter wereld, het meest bekende merk en bitcoin heeft een pure focus op geld. Tot op heden is er geen enkele cryptocurrency die significant beter werkt dan bitcoin en met de ontwikkeling van het Lightning Netwerk kunnen we zelfs zeggen dat bitcoin qua geld het beste functioneert. Het netwerk van bitcoiners is significant groter dan dat van iedere andere cryptocurrency en dat zorgt voor een aanzuigend effect. Bitcoin trekt in een hoger tempo nieuwe bitcoiners aan, wat het nog onwaarschijnlijker maakt dat ze die voorsprong ooit weggeven.

The post Analyse: Bitcoin blootgelegd: Waarom een wereld met duizenden coins niet werkt
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!