Het is al langere tijd een groot discussiepunt omtrent bitcoin (BTC) en de rest van de wereld van cryptocurrencies. De impact op het klimaat die de nieuwe en revolutionaire technologie met zich meebrengt is volgens velen te groot om te negeren.

Zo maakte Elon Musk een tijdje geleden al bekend dat Tesla zou gaan stoppen met het accepteren van bitcoin als betaalmiddel totdat er wordt gekozen voor een meer duurzame manier van het minen van de grootste cryptocurrency.

E-waste

Niet alleen het energieverbruik van het Bitcoin netwerk zorgt voor kopzorgen bij velen. Ook het zogeheten ‘e-waste’ dat als gevolg van het draaiende netwerk de wereld in wordt gebracht. E-waste is simpelweg afval afkomstig van elektronische apparaten. Dit is een vervelende soort afval omdat er veelal giftige stoffen en zware metalen aanwezig zijn. Deze stoffen kunnen weer de omgeving significant vervuilen.

Volgens onderzoekers van de vooraanstaande technische universiteit MIT, is de hoeveelheid van dit soort e-waste dat wordt gegenereerd door het Bitcoin netwerk gigantisch. Zij stellen dat voor elke bitcoin transactie zo’n 272 gram aan e-waste wordt geproduceerd. Dat is volgens de onderzoekers hetzelfde als het weggooien van twee iPhone mini’s.

In 2020 werden er 112,5 miljoen transacties verwerkt op het bitcoin netwerk. Dat betekent dat het netwerk verantwoordelijk was voor de productie van maar liefst 30,7 kiloton aan elektronisch afval. Dit is ongeveer net zo veel als de e-waste productie van Nederland! 

Daarnaast geven de onderzoekers aan dat het aannemelijk is dat deze hoeveelheid afval geproduceerd door het Bitcoin netwerk de komende tijd alleen maar zal toenemen. Zij verwachten dan ook een stijging tot maar liefst 64,4 kiloton aan afval.

Bitcoin mining

Op het eerste gezicht lijkt deze claim wellicht ietwat vreemd. Waarom zorgt een netwerk van een cryptocurrency voor een enorme hoeveelheid elektronisch afval? Het antwoord is: mining

Bij het minen van bitcoin komt een enorme hoeveelheid rekenkracht kijken. Bitcoin mining machines bestaan uit grote hoeveelheden processoren die constant op volle toeren berekeningen aan het maken zijn. Dit zorgt voor enorm veel slijtage en zodoende gaan dergelijke apparaten slechts 1,29 jaar mee, zo stellen de onderzoekers.

Dat zorgt ervoor dat dergelijke apparaten vroegtijdig afgeschreven moeten worden en bij het afval terecht komen. Het is dus niet alleen het energieverbruik an sich dat problematisch is voor het bitcoin netwerk, ook de hoeveelheid elektronisch afval dat door het netwerk wordt geproduceerd is een groot probleem dat vroeg of laat opgelost zal moeten worden.

The post Analyse: Bitcoin (BTC) genereert per jaar evenveel ‘e-waste’ als Nederland, claimen onderzoekers
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!