Het effect van China’s harde aanpak van de bitcoin (BTC) miners is goed merkbaar. Maar wat is nu eigenlijk het effect en wat zijn de gevolgen? In dit artikel duiken we kort in op hoe het Bitcoin-netwerk werkt en wat miners doen. Vervolgens kijken we naar wat China’s harde aanpak van de miners veroorzaakt.
Bitcoin (BTC) miners lossen ingewikkelde rekensommen op
De bitcoin miner is een belangrijk onderdeel van het Bitcoin-netwerk. Zij verwerken namelijk transacties en beveiligen daarbij het netwerk tegen aanvallen. Dit laatste doet de miner door hash keys te genereren. Dit zijn lange strengen van willekeurige letters en cijfers die het resultaat zijn van het versleutelen van transactiedata.
Het Bitcoin-netwerk stelt bepaalde eisen aan deze hash keys. Zo moet zo’n hash met een bepaalde hoeveelheid nullen beginnen, ook wel de difficulty genoemd. Hoe meer nullen worden vereist, hoe moeilijker het wordt om zo’n hash key te vinden. Dit is in die zin puur een kansspel; hoe meer hash keys een miner kan produceren, hoe groter de kans dat hij of zij de juiste key vindt.
De Chinese hamer klapt op het netwerk
Binnen het Bitcoin-netwerk zijn/waren veel Chinese miners actief. Naar schatting produceerden zij meer dan 50% van de totale rekenkracht, ook wel hash rate genoemd. Toen China aankondigde dat het achter miners aan zou gaan vanwege het hoge energieverbruik in het land, was het resultaat geen grote verrassing. De totale hash rate kelderde sindsdien namelijk hard.
De hash rate zit eigenlijk al jaren in een opwaartse trend. Op dit moment maakt het echter de grootste correctie ooit in absolute cijfers. De hash rate stond voor het laatst een jaar geleden zo laag. Een ongekende afname van de rekenkracht dus. En nu?
Nu komen die eerdergenoemde nullen weer in beeld. Het netwerk zal de difficulty automatisch aanpassen om ervoor te zorgen dat elke 10 minuten een block met transactiedata wordt verwerkt. Nu is dat bijna het dubbele waardoor het netwerk kwetsbaarder is voor aanvallen. Naar verwachting wordt de komende difficulty adjustment een van de grootste ooit. Over vier dagen weten we precies hoeveel de difficulty wordt aangepast.
Next mining difficulty adjustment in 5 days, estimated drop -23.24%. https://t.co/0nHyd2c3Hr
— unfolded. (@cryptounfolded) June 28, 2021
Zodra de difficulty naar beneden wordt bijgesteld zal het makkelijker worden om bitcoins te minen. De blocktransactietijd zal weer naar 10 minuten gaan dus het netwerk wordt weer veiliger, en voor andere miners zal het rendabeler worden om te minen. Kortom, een herstel van de hash rate kan hierdoor een gevolg zijn. Hierbij komt het feit dat veel Chinese miners bezig zijn met verhuizen. Zij zullen binnenkort hun apparaten weer aanzetten wat een verder herstel van de rekenkracht kan stimuleren.
The post Analyse: Bitcoin (BTC) hash rate op jaarlijks dieptepunt, wat is het gevolg?
appeared first on Crypto-Insiders.