Onderzoekers van de vierde grootste bank van de Verenigde Staten, Citi, doen in een recent gepubliceerd rapport een aantal interessante uitspraken over de toekomst van Bitcoin (BTC). In het rapport getiteld “Het omslagpunt,” stellen de onderzoekers dat de cryptocurrency op het punt staat mainstream te worden.
Volgens de onderzoekers kan bitcoin de valuta naar keuze worden voor de internationale handel, want:
“Het is immuun voor zowel fiscaal als monetair beleid, vermijdt de noodzaak van grensoverschrijdende valutatransacties (FX), maakt bijna onmiddellijke betalingen mogelijk en elimineert zorgen over wanbetalingen of annuleringen, aangezien de munten zich in de wallet van de betaler moeten bevinden voordat de transactie kan worden gestart.”
Het mainstream gaan van Bitcoin kan echter ook een negatief effect hebben. Zo stellen de onderzoekers:
“Dergelijke stijgingen zouden Bitcoin en de cryptocurrency-ruimte dichter bij het toezicht en de regels van traditionele financiële toezichthouders brengen. Dit kan er op zijn beurt toe leiden dat veel van de meest innovatieve ontwikkelaars en ondernemers het ecosysteem verlaten, omdat het afstand neemt van het anti-establishment-ethos van de wortels van Bitcoin. Ten slotte kan de macro-investeringsomgeving verschuiven en de behoefte aan een nieuw actief met het profiel van Bitcoin minder dringend maken.”
Kritiek op rapport
Het 108-pagina tellende rapport wordt op dit moment breed uitgemeten in de cryptowereld. Het is namelijk natuurlijk interessant om te lezen wat een traditionele bank van Bitcoin vindt, zeker als het om positief nieuws gaat. Toch is er ook kritiek op het rapport. De Financial Times stelt een aantal problemen aan de kaak.
Een van die problemen is nogal opvallend, zeker als je je bedenkt dat het rapport werd opgesteld door onderzoekers van een van ‘s werelds grootste banken. De onderzoekers vergelijken het percentage van criminele transacties met crypto en credit- en debetkaarten. In het rapport (pagina 5) stellen zij dat 0,34% van de crypto transacties door criminelen verstuurd wordt. Met betaalkaarten wordt dit percentage als “13,46bp” weergegeven. “Bp” betekent een basispunt, of 1/100e van een procent. De Financial Times schrijft:
“Grappig, nietwaar? Waarom schreef Citi dat “13,46 bp”-cijfer niet als “0,1346%,” om de vergelijking er beter uit te laten zien? Het is bijna alsof ze willen dat hun lezers in de war raken.”
Jemima Kelly van de Financial Times stelt in dit artikel nog meer punten aan de kaak. Nog een reden dus om altijd kritisch te blijven!
The post Analyse: “Bitcoin (BTC) staat op het punt om mainstream te gaan” – Citigroup rapport ontvangt kritiek
appeared first on Crypto-Insiders.