Gisteravond begon de bitcoin koers opeens met een flinke daling. Sinds vannacht is de koers bezig met een bescheiden herstel, maar de schade was al gedaan. De koers zakte naar het laagste punt sinds begin mei, en handelaren hebben veel geld verloren.
Bitcoin crasht door te veel hefboom
Uit gegevens van CoinGlass blijkt dat handelsplatformen op 24 juni ongeveer 368 miljoen dollar aan posities hebben geliquideerd. Bijna 306 miljard dollar daarvan waren longposities, en het overgrote deel daarvan was afkomstig van bitcoin (BTC). Van de grootste cryptocurrency is namelijk bijna 157 miljoen dollar aan long-posities verdampt.
De koers daalde met ruim 7%, naar zo’n 58.500 Amerikaanse dollar. Dat was de meest aanzienlijke crash sinds halverwege maart, toen de koers met iets meer dan 8% crashte.
Het was een klassieke ‘long-squeeze’ concludeert bitcoin-analist Willy Woo op sociale mediaplatform X. Hij suggereert dat de crash grotendeels is veroorzaakt door een overschot aan hefboominvesteerders. Er waren zóveel mensen bullish met hefboomposities dat een kleine daling een kettingreactie van verkopen heeft veroorzaakt.
…speculators kept adding to new long positions, just adding more fuel for more liquidations in a cascading long squeeze.
Bridging us down to the 58k cluster, which just got taken out. pic.twitter.com/8Pvzccm8vF
— Willy Woo (@woonomic) June 24, 2024
Met name voor bitcoin was dit het geval. Volgens Coinglass hebben handelaren niet zoveel geld verloren sinds halverwege april. Toen voltrok zich ook een long-squeeze, alhoewel het toen ging om een crash van slechts 4%.
Bitcoin miners en whales hebben verkocht
Het is mogelijk dat de crash voornamelijk is veroorzaakt door hefboom-handelaren, maar het ligt voor de hand dat de kettingreactie begon met iets anders. Daarbij zou je kunnen denken aan bitcoin whales die vorige week veel coins hebben verkocht.
Het lijkt er ook op dat bitcoin miners een grote invloed hebben gehad. Door de halving van afgelopen april verdienen ze maar de helft van de coins per gedolven block, terwijl de productiekosten erg hoog liggen. Veel miners dreigen volgens gegevens van Glassnode in nood te verkeren.
Tegelijkertijd is er ook goed nieuws. Het aantal BTC dat in de wallets van exchanges te vinden is, ligt namelijk op het laagste niveau in 3 jaar tijd. Dat suggereert juist dat de vraag nog steeds aanzienlijk is.
Het bericht Bitcoin crasht door long squeeze: $368 miljoen gaat in rook op verscheen eerst op Crypto Insiders.