Er zijn 363 dagen om pessimistisch te zijn, op eerste en tweede kerstdag is het juist fijn om samen te komen en te praten over hoop en optimisme. Wie zijn wij om daar tegen in te gaan? Want ook in een gitzwart 2022 zijn er lichtpuntjes te vinden.
Tijd voor een hoopvolle blik op de huidige staat van de cryptomarkt.
300 miljard zonder hulp van overheden
De totale Bitcoin markt is meer dan 300 miljard euro waard. Dit wordt berekend door alle geminede BTC, ook die voor eeuwig verloren zijn door verloren wachtwoorden, te vermenigvuldigen met de huidige Bitcoin koers.
Ja er is veel mis gegaan op de cryptomarkt, maar tegelijkertijd is er zonder hulp van financiële instellingen en overheden een industrie van 300 miljard euro gebouwd. We kunnen ons blijven richten op wat FTX verkeerd heeft gedaan, of die paar keer dat er via een shady marktplaats op het darkweb drugs gekocht is met crypto, feit blijft dat in iets meer dan een decennium Bitcoin de wereld heeft veranderd.
In de grafiek hierboven 300 miljard redenen om trots te mogen zijn.
Altcoins zijn niet meer weg te denken
Maar als je je helemaal lekker wil voelen, kijk dan naar de hele cryptomarkt. Bitcoin maakt hier nog ‘maar’ 38,3% van uit. Voor de snelle rekenaar, dit betekent dat de waarde van de hele cryptomarkt bijna 800 miljard euro is.
In de grafiek hieronder zie je de Bitcoin dominantie, dit wordt uitgedrukt in een percentage. Tot eind 2016 speelden altcoins eigenlijk geen rol op de markt. Maar jaar na jaar zie je dat Bitcoin moeite heeft om te domineren.
De wereld lijkt klaar te zijn voor altcoins. Een groot deel van het succes van altcoins zijn stablecoins. Deze worden steeds vaker gebruikt om bijvoorbeeld geld naar het buitenland te sturen, zonder risico op koersschommelingen.
Wat maakt 2022 nou bijzonder? In de vorige bearmarkt van 2018 en 2019 verloren altcoins zo ontzettend veel waarde dat de Bitcoin dominantie weer kon stijgen richting de 70%. Dankzij de bullrun van 2021 zijn altcoins zo populair geworden, dat de huidige bearmarkt nauwelijks invloed had op de dominantie.
De theorie dat cryptobeleggers in onzekere tijden hun altcoins inwisselen voor Bitcoin lijkt hiermee ingehaald door de realiteit.
Mooie koopmomenten in 2022
Dalende koersen hebben ook hun voordelen. Het zijn namelijk goede momenten om crypto bij te kopen. Mocht je hulp nodig hebben met het bepalen van je koopmomenten en wil je dit in historisch perspectief zien, dan helpt de MVRV-indicator wellicht.
De MVRV kijkt naar de data op de blockchain om periodes te identificeren waarin Bitcoin extreem over- of ondergewaardeerd is ten opzichte van zijn ‘reële waarde’. Mocht je de diepte in willen duiken dan raden wij de uitleg van lookintobitcoin aan, daar komt de grafiek ook vandaan.
Volgens de MVRV bevindt Bitcoin zich in een van de weinige echte koopmomenten van het afgelopen decennium. Eerdere momenten waren januari 2015, december 2018 en maart 2020. Als de zwarte lijn (koers) onder de blauwe lijn duikt dan is dat volgens MVRV een koopmoment.
Ethereum is het Windows van crypto
Wij willen nog één laatste lichtpunt van 2022 benoemen: The Merge. Dit is veruit de belangrijkste en grootste technische prestatie in crypto van de laatste vijf jaar.
Analist Ryan Selkis zegt zelfs dat de Ethereum Virtual Machine gezien kan worden als het standaard crypto-besturingssysteem. Net zoals Windows decennialang de personal computermarkt domineerde.
Mocht je tot hier zijn gekomen, dan ben je net als ons hoopvol over de cryptomarkt. Het zal moeten blijken of dat komt door naïef optimisme, of dat de bearmarkt net als de kerstboom binnenkort de deur uit mag.
Fijne feestdagen, BLOX
The post Bitcoin, crypto en kerst: 800 miljard lichtpuntjes in een gitzwarte periode appeared first on BLOX | Nieuws.