Oorlog is altijd in- en intriest en voor niemand goed. Dat realiseren de markten zich ook en dat is wat je vandaag terugziet in onder andere de Bitcoin koers.
De Bitcoin koers is in de afgelopen 24 uur met 3,14% gedaald naar 55.640 euro. Na een topmaand in september krijgt de cryptomarkt nu flinke klappen, mede door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.
Vooral de oorlog tussen Israël en Iran zorgt voor onzekerheid bij investeerders, wat een sell-off van Bitcoin en altcoins heeft veroorzaakt.
Spanningen Midden-Oosten drukken op de markt
Dinsdag schoot Iran 200 raketten af op Israël, wat de situatie verder deed escaleren. Als gevolg hiervan vluchten beleggers naar veiligere havens zoals goud, olie, en de Amerikaanse dollar. Ook de verkoopdruk op Bitcoin nam toe. Dit komt niet alleen door de geopolitieke spanningen, maar ook door slechte economische cijfers uit de Verenigde Staten.
De oorlog in het Midden-Oosten kan de komende tijd voor meer schommelingen in de markt zorgen. Zo gaf de Israëlische premier Netanyahu aan dat er nog hardere maatregelen genomen zullen worden tegen Iran. Hierdoor blijven de markten onrustig en zijn beleggers op hun hoede.
Wat betekent dit voor Bitcoin?
Bitcoin staat erom bekend in oktober gemiddeld zo’n 20% te stijgen, maar dit jaar lijkt het anders te lopen. In de eerste dagen van de maand is de koers al met 4% gedaald. Volgens analisten is het nog te vroeg om te zeggen of Bitcoin dit jaar zijn gebruikelijke oktoberstijging kan doorzetten.
Sean McNulty, directeur bij Arbelos Markets, noemt de huidige daling een “momentopname” en denkt dat de positieve trend op lange termijn intact blijft.
Toch zijn er ook somberdere vooruitzichten. De bekende analist Benjamin Cowen waarschuwt dat als de huidige trend zich herhaalt, de Bitcoin koers tegen november kan zakken naar rond de 50 duizend dollar (~45 duizend euro).
Bitcoin ETF’s en miners onder druk
Daarnaast hebben Bitcoin ETF’s te maken met grote uitstroom van kapitaal. Gisteren werd er voor €219 miljoen aan Bitcoin verkocht, wat een einde maakte aan een reeks van acht dagen met instroom. Ook de inkomsten van Bitcoin miners zitten in een dal. Volgens een rapport van JPMorgan daalden hun opbrengsten in september naar het laagste punt van het jaar. Als deze trend doorzet, kan dat voor extra verkoopdruk zorgen.
Het is duidelijk dat de wereldwijde geopolitieke en economische situatie invloed heeft op de cryptomarkt. Beleggers lijken voorzichtiger te worden door de onzekerheid rondom de oorlog in het Midden-Oosten en de zwakke economische cijfers in de VS.
Of Bitcoin zijn normale oktoberpiek gaat bereiken, blijft afwachten. Wat wel zeker is, is dat de komende weken spannend worden voor crypto-investeerders.
The post Bitcoin daalt 3% en is weer terug bij af, dit is wat er aan de hand is appeared first on BLOX | Nieuws.