Het gaat nu in een stroomversnelling: in nog geen uur tijd daalde bitcoin met ruim 7.600 euro in waarde. In absolute cijfers is deze daling dubbel zo groot als tijdens het begin van de coronacrisis. Wat nu?
Indicator toont mogelijke koopkans
Je kijkt hieronder naar de bitcoin koers in euro’s op dagniveau. De indicator onder de koersgrafiek is de Relative Strength Indicator (RSI). De RSI is een indexcijfer tussen 0 en 100 die het momentum van de koers meet. Op dit moment is het cijfer 19, het laagste punt sinds het begin van de coronacrisis.
En dat kan je ook zien als een kans. Want vaak als de RSI zo laag is, volgt een snel herstel. Dat was in maart 2020 ook het geval, de koers verdubbelde toen in korte tijd. Op dit moment lijkt de zone rond 25.000 euro in ieder geval nog steeds stand te houden.
Verkopen met verlies
Yann en Jan zijn de oprichters van blockchain analysebureau Glassnode. Hen valt het op dat de bitcoin verkopers van nu vooral korte termijninvesteerders zijn. Op een gegeven moment stromen de nieuwkomers uit de markt en zal dit de verkoopdruk doen verlichten.
70% of #Bitcoin Short Term Holders are now at a loss.
Soon, panic sellers will run out of profitable coins to sell, at which point downward pressure will disappear.https://t.co/amav9KQZST pic.twitter.com/X7ia5MLy74
— Yann & Jan (@Negentropic_) May 19, 2021
Miljarden dollars aan liquidaties
Ook op de futuresmarkt is de pijn voelbaar. Volgens data van ByBt is er in een uur tijd voor 2,7 miljard dollar aan bitcoin futures-contracten geliquideerd. Het gaat daarbij vooral om long-contracten.
Long leveraged traders liquidation spike on that move down in the past hour. pic.twitter.com/GeTMdf0orp
— Philip Swift (@PositiveCrypto) May 19, 2021
Dit vereist wel wat uitleg. Met bitcoin futures-contracten speculeer je op het koersverloop van bitcoin. Geloof je dat de prijs zal stijgen, dan ga je een longcontract aan.
Maar daalt de koers, dan wordt je contract automatisch gesloten en worden je bitcoins verkocht. Dat noem je ook wel een liquidatie van je futurescontract. Door de koersdaling van vanmiddag zag je een sneeuwbaleffect van longcontracten die op deze manier werden afgesloten. Dat zorgde ervoor dat de koers verder daalde, en daardoor werden er nog meer longcontracten geliquideerd. Dat sneeuwbaleffect noem je ook wel een long squeeze.
Was dit de bodem?
Grote vraag is nu: waar gaat de bitcoin koers nu heen? Daar kan niemand je helaas een antwoord op geven. Hoopgevend is de RSI, die op het laagste punt staat sinds de coronacrisis. Ook is het goed mogelijk dat de verkopers uit de markt stromen, en dat nieuwe kopers toetreden tot de cryptomarkt. Maar zeker weten doet niemand het. Handel voorzichtig!
The post Bitcoin daalt met 7.600 euro in één uur, ruim 24% appeared first on BTC Direct | Nieuws.