Jamie Dimon heeft een andere mening dan de medewerkers van zijn bank J.P. Morgan. De directeur hekelt Bitcoin en noemt de cryptocurrency een ponzifraude.
Crypto en Bitcoin zijn ponzi
Tijdens de 41e jaarlijkse gezondheidszorgconferentie van J.P. Morgan, sprak Dimon zich uit tegen Bitcoin. Hij noemde Bitcoin een ‘gedecentraliseerde ponzifraude.’ Helaas dragen zijn woorden veel gewicht in de financiële wereld.
Zijn J.P. Morgan is namelijk de grootste bank in de Verenigde Staten en ‘s werelds grootste bank qua marktkapitalisatie. Als de grootste van de Big Four-banken wordt het bedrijf door de Financial Stability Board als systeemrelevant beschouwd, ofwel too big to fail.
Wat is een ponzifraude?
Maar Bitcoin kan geen ponzifraude zijn, de crypto voldoet niet aan de eisen. Bij dit type fraude worden mensen opgelicht door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde bedragen (delen) worden betaald uit de inleg van nieuwe klanten. Vaak biedt de oplichter daarbij een rendement aan dat erg hoog is bij een laag voorgespiegeld risico.
Ponzi’s werken alleen zolang nieuwe investeerders geld toevoegen, dit wordt gebruikt om eerdere investeerders terug te betalen, waardoor de illusie wordt gewekt dat ze rendement maken. Om te werken moeten ponzi’s geheim zijn en is er een gebrek aan transparantie.
Degene die dit organiseert, zegt te investeren in verschillende winstgevende activiteiten, maar houdt geheim dat het rendement eigenlijk van nieuwe slachtoffers komt. Hierdoor kan de organisatie veel geld in eigen zak steken.
Bitcoin voldoet niet aan eisen ponzi
Alleen al het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin onderscheidt het van een door iemand gerunde ponzi. Bitcoin wordt niet beheerd door een bedrijf of een persoon en alleen daarom kan het inherent geen ponzi zijn. De waarde wordt 100% bepaald door de markt, in al zijn facetten.
Daarnaast maakt Bitcoin gebruik van een publieke, openbare blockchain. Iedereen kan alle transacties inzien. Er zijn geen mannetjes die achter de schermen strategieën bespreken om winst te maximaliseren.
Niet alleen investeerders kunnen de blockchain in zien, ook toezichthouders kunnen meekijken.
Daarnaast wordt het rendement bij een ponzi bepaald door een nep-cashflow. Bitcoin heeft juist een markt die 24 uur open is en waar de koers overal te vinden is.
Bitcoin is puur en zeker geen (ponzi) fraude, maar dat betekent niet dat er geen kwaadwillende mensen zijn die willen profiteren van jouw Bitcoin. Let daarom goed op als mensen of bedrijven een hoog rendement beloven.
Dimon is streng voor bankmedewerkers
Terug naar Dimon, sinds de bullrun van 2017 noemt hij Bitcoin al fraude en zei dat elke J.P. Morgan-handelaar die erop betrapt werd, onmiddellijk zou worden ontslagen.
Dimon beschouwt Bitcoin als niets meer dan speculatie dat nooit echt geld kan vervangen of een effectief betalingssysteem kan worden.
Sindsdien heeft Dimon zijn standpunt enigszins verzacht en zelfs verklaard dat hij geloofde dat blockchain-technologie waarde had.
Zijn bank heeft zelfs publiekelijk toegegeven zich met blockchain bezig te houden, ondanks de negatieve houding van zijn baas ten opzichte van crypto. In de zomer van 2022 noemden analisten Bitcoin nog ondergewaardeerd.
Maar na de FTX-crash zei een analist van J.P. Morgan dat crypto geen rol meer speelt bij grote investeerders: ‘De volatiliteit is te hoog en het gebrek aan intrinsieke waarde waar je op kunt wijzen maken het een heel lastig verhaal.’
The post Bitcoin en crypto zijn decentrale fraude volgens bankdirecteur Jamie Dimon appeared first on BLOX | Nieuws.