Bitcoin is vandaag met 0,5% gestegen en wordt voor 20.000 euro verhandeld. Dit kan het startschot zijn van een belangrijke week, waar bitcoin na een relatief rustige periode mogelijk weer hoge volatiliteit kan verwachten.
Bitcoin stabiel op 20.000 euro
Hieronder de bitcoin koers van de afgelopen week. Bitcoin beweegt sinds halverwege september in een nauw kanaal en is zelfs minder volatiel (moeilijk woord voor beweeglijk) dan de koers van aandelenindex Dow Jones.
Maar deze week belooft veel vuurwerk op de markten. Wat staat ons te wachten?
Banken en bedrijven, winst of verlies?
Het zogenaamde earnings season is begonnen. Twee weken nadat een kwartaal is geëindigd delen grote bedrijven en banken hun cijfers over de afgelopen drie maanden. Verwacht wordt dat JPMorgan Chase, Morgan Stanley, BlackRock en Citigroup hun winsten of verliezen zullen rapporteren.
Andere grote bedrijven zoals PepsiCo, TSMC, Delta Air Lines en UnitedHealth maken hun resultaten ook bekend.
Dit is een zeer actieve tijd op de markt, aangezien analisten, handelaren en investeerders de winstrapporten beoordelen, en hierop handelen. Je ziet vaak veel beweging in de aandelen van bedrijven die rapporten vrijgeven. Het is niet ongehoord (maar wel zeldzaam) om aandelen 20% of meer te zien stijgen of dalen.
Regelgeving op de cryptomarkt
Deze week kan ook een grote week zijn voor cryptocurrency-markten, omdat er mogelijk wijzigingen in regelgeving op komst zijn.
De Financial Stability Board (FSB) van de G20 zal naar verwachting plannen onthullen om crypto en DeFi te reguleren. Dit wordt woensdag of donderdag bekend gemaakt. Steven Maijoor van ‘onze’ DNB zal hier een leidende rol in nemen.
Europa en energie
Dinsdag en woensdag komen de ministers van energie van alle lidstaten van de EU samen voor een informele vergadering. Er is veel te bespreken en we hopen dat bitcoin en proof of work deze keer niet op de agenda prijkt.
De week van de Verenigde Staten en de dollar
De dollar is nog steeds de wereldreservevaluta, dit betekent dat de aandelen en de cryptomarkt afhankelijk zijn van hoe sterk of zwak de USD is. Daarom is het nieuws uit de VS zo belangrijk voor de bitcoin koers.
Op woensdag zal het Bureau of Labor Statistics (BLS) de September Producer Price Index (PPI) publiceren, die de inflatie volgt vanuit het standpunt van goederenproducerende bedrijven.
Ook worden woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering van het FOMC gedeeld. Tijdens de laatste vergadering van september heeft de FOMC de rente met 75 basispunten verhoogd en dook bitcoin direct onder de 19.000 dollar.
Donderdag volgt de consumentenprijsindex (CPI) van september, zeg maar de leidende indicator voor inflatie. Verwacht wordt dat de consumentenprijzen vorige maand met 0,2% zijn gestegen, dat is 100% meer dan de 0,1% van augustus.
Op vrijdag zal het U.S. Census Bureau zijn maandelijkse rapport over de consumentenuitgaven in september publiceren. Belangrijk is om te kijken of de consumentenbestedingen zijn gedaald, gestegen of gelijk gebleven. De groei is de afgelopen maanden namelijk sterk vertraagd door de stijgende inflatie en hogere rente.
Stel dat de consumentenbestedingen stijgen, dan is dit een extra argument voor de Amerikaanse Centrale Bank om de rente te blijven verhogen.
Verenigd Koninkrijk stopt opkopen staatsobligaties
Vorige week kondigde de Bank of England aan dat ze obligaties in onbeperkte hoeveelheden zou kopen in een poging om de markt voor Britse overheidsschuld te stabiliseren. De meeste economen konden zich hier wel in vinden, althans, ze zagen de noodzaak hiervan om een financiële crisis te voorkomen.
Op vrijdag 14 oktober zal de Centrale Bank van de VK stoppen met het opkopen van staatsobligaties dus we zijn benieuwd hoe dat de Britse investeerders en de economie zal beïnvloeden.
China schudt kaarten
Zondag 16 oktober begint het 20e Nationale Congress van de Chinese Communistische Partij. Er wordt aangenomen dat ofwel de huidige Chinese leider Xi Jinping zal worden herkozen als algemeen secretaris van de Chinese Communistische Partij, of dat hij zal worden gekozen als voorzitter van de Chinese Communistische Partij.
Yun Sun van het Stimson Center speculeert dat de Chinese leider Xi Jinping zich heeft gericht op stabiliteit in het buitenlands beleid om een overwinning te behalen. Ze zei dat als Xi wordt herkozen als algemeen secretaris van de CCP, hij assertief buitenlands beleid kan blijven voeren dat de Chinese belangen bevordert.
In de schaduw van systeembank Credit Suisse
De afgelopen weken probeerden crypto-influencers zo extreem mogelijk uit de hoek te komen met hun meningen en analyses van Credit Suisse. De bank zou omvallen en de hele wereld zou schudden op zijn grondvesten. Dat is niet gebeurd, en in de tussentijd is de aandelenkoers van de bank weer hersteld.
Toch blijft de systeembank interessant om te volgen. Volgens de meeste externe analyses heeft de bank een kapitaalinjectie nodig van tussen de 4 en 6 miljard dollar.
Met een nieuwe chief executive die in juli is aangesteld en een gereviseerde senior managementgroep (inclusief het risicobeheerteam) heeft Credit Suisse een nieuwe strategie opgesteld, die op 27 oktober zal worden onthuld.
Tot die tijd is het hopen dat ze in rustiger vaarwater terechtkomen en de Zwitserse overheid niet hoeft bij te springen.
The post Bitcoin en de financiële markten kunnen een roerige week verwachten appeared first on BLOX | Nieuws.