De bitcoin koers flirt momenteel met de 60.000 dollar en het momentum kleurt groen. Volgende week komt de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk met de eerste renteverlagingen, de economie oogt nog altijd solide, een zachte landing is waarschijnlijk en dat is in principe bullish.
Kan dit dan het begin zijn van de tweede ronde van de bullmarkt?
Komt er nog een bullrun voor bitcoin?
Het antwoord op die vraag hangt in mijn ogen grotendeels af van de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Voor een tweede ronde van de bullrun is het cruciaal dat we geen recessie krijgen.
Voor het ontwijken van een recessie zijn op dit moment goede argumenten (of eerder datapunten te vinden). Zie bijvoorbeeld deze lijst van negen punten, die wijzen op een sterke/solide Amerikaanse economie.
- De werkloosheid daalde in augustus en kijkende naar de establishment survey en de household survey zijn er geen signalen voor het vertragen van de banengroei.
- Loongroei versnelde naar 3,8% in augustus en staat nog altijd ruim boven de pre-pandemie standaarden.
- De bestedingen van de Amerikaanse consument versnelden de afgelopen weken. Onder andere voor kleding, restaurants en barren, sportspullen, voertuigen en handelaren in onderdelen.
- De wekelijkse data voor verkopen in de detailhandel nam afgelopen week toe en blijft solide.
- De wekelijkse hoeveelheid van nieuwe werklozen (mensen die uitkeringen aanvragen) is al een aantal weken dalende.
- Doorlopende werkloosheidsclaims (mensen die geen baan vinden) dalen al enkele weken.
- Het aantal faillissementen daalt.
- Gerenommeerde modellen wijzen nog altijd naar een economische groei van 2,1%-2,5%.
- De wekelijkse data voor toekomstige winsten van de S&P 500 bedrijven staan op all-time highs.
Natuurlijk bestaat er altijd een kans op een recessie, maar voor nu is die nog niet duidelijk zichtbaar in de data. Wat dat betreft is het vooral afwachten geblazen en moeten we hopen dat de renteverlagingen van de Federal Reserve op tijd komen.
Veelgemaakte fouten
Een veelgemaakte fout die je momenteel veel voorbij ziet komen bij analisten, is dat ze concluderen dat we een recessie krijgen, omdat die vrijwel altijd volgt op renteverlagingen. Door die conclusie lijkt het alsof renteverlagingen een recessie veroorzaken, maar dat is natuurlijk niet zo. Renteverlagingen gaan vaak gepaard met recessies, omdat de centrale bank ze gebruikt om een zwakke economie te stimuleren.
Ze zijn eerder als de brandweer die een brand komt blussen. Ze zijn altijd aanwezig bij de brand, maar natuurlijk niet de oorzaak van de brand. Uiteindelijk is en blijft de data leidend voor dit vraagstuk.
Persoonlijk zie ik het op basis van de data positief in, net als de economen op basis van wiens mening de bovenstaande grafiek is samengesteld. Zij zien momenteel een kans van ~30% op een recessie in Amerika en Europa.
Dit soort zaken zijn natuurlijk lastig, zo niet onmogelijk in percentages uit te drukken. Maar ik geloof dat ik me wel kan vinden in deze kansverdeling. In theorie is dat nog allemaal bullish voor bitcoin.
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 3.000 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Het bericht Bitcoin flirt met $60.000: is deel 2 van de bullrun begonnen? verscheen eerst op Crypto Insiders.