BitMEX-oprichter en macro-analist Arthur Hayes denkt dat Bitcoin kan profiteren van de spanningen in het Midden-Oosten. Als de olie- en energieprijzen stijgen door de verdere escalatie van het conflict dan verwacht hij flinke koersexplosies voor Bitcoin.
Spanning tussen Iran en Israël
Er gaan geruchten dat Iran van plan is om grote olie- en gasvelden aan te vallen in Israël. Dat zou het conflict tussen de twee landen behoorlijk escaleren en volgens Hayes ook invloed hebben op de prijzen van andere vormen van energie.
“Landen met een tekort aan olie moeten dan op andere bronnen overstappen om hun economie van energie te voorzien. Wat gebeurt er dan met de fiatprijs van Bitcoin? Die pompt”, zo vertelt Hayes.
Volgens hem is Bitcoin een “digitaal opgeslagen vorm van energie”, dus als de energieprijzen stijgen, dan zal Bitcoin in fiatgeld gemeten meer waard zijn, zo is de conclusie van Arthur Hayes.
Vergelijking met goud en olie in de 20e eeuw
Om zijn theorie verder te onderbouwen wijst Hayes naar de oliecrisis van de 20e eeuw, die duurde van 1973 tot 1982 door het Arabische olie-embargo en de Iraanse revolutie. In die periode stegen de olieprijzen met 412% en ging de goudprijs met 380% omhoog.
Hoewel Bitcoin nog een oliecrisis meemaakte, laat de digitale munt ook enige mate van correlatie zien met grondstoffen tijdens inflatoire perioden.
Zou de olie uit het Midden-Oosten uit de markt verdwijnen, dan zou Bitcoin blijven functioneren en verwacht Hayes dat de prijs op zijn minst de waarde van de energie volgt, en zeker weten stijgen als je puur in dollars meet.
Deze week is er even geen sprake van correlatie tussen de olieprijzen en Bitcoin. Waar de olieprijzen met enkele procenten daalden, doet Bitcoin het fantastisch en werd deze week voor het eerst sinds juli de koers van 68.000 dollar aangeikt.
Ook de goudkoers doet het fantastisch. Die staat op het moment van schrijven op 2.710 dollar per ounce, waarmee opnieuw sprake is van een all-time high voor het edelmetaal.
Het bericht Bitcoin gaat pumpen als olie en energieprijzen stijgen verscheen eerst op Newsbit.