De centrale bank van Honduras heeft laten weten dat ze kiezen voor de ontwikkeling van een CBDC, en niet om van bitcoin een wettelijk betaalmiddel te maken. Er gingen geruchten rond dat het land El Salvador zou opvolgen, maar die geruchten zijn meteen de kop ingedrukt.

Bitcoin is niet gereguleerd

De aankondiging werd onder andere gedeeld op het Twitter-account van de centrale bank, hierin staat dat bitcoin niet gereguleerd is in Honduras en ook niet als wettig betaalmiddel wordt beschouwd in de meeste andere landen.

Het herinnert het publiek eraan dat de centrale bank van Honduras de enige entiteit is die binnen de landsgrenzen legaal biljetten en munten kan uitgeven en dat de Lempira de nationale munteenheid is.

Liever CBDC

De aankondiging verwijst ook naar verschillende eerdere berichten van de centrale bank van Honduras waarin crypto genoemd werd. Deze verduidelijkten dat de centrale bank geen toezicht houdt op of garant staat voor transacties waarbij cryptocurrency’s als betaalmethode worden gebruikt en dat iedereen die deze transacties doet dit op eigen risico doet.

De centrale bank van Honduras schreef ook dat ze zou blijven werken aan conceptuele, technische en juridische studies om de haalbaarheid te bepalen van de uitgifte van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

Andere woorden dan president

Verschillende nieuwsbronnen meldden afgelopen week dat de Hondurese president Xiomara Castro overweegt om bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen. De leider van het land zei het volgende over de plannen om bitcoin te adopteren: “We mogen het niet toestaan dat El Salvador het enige land ter wereld is dat ontsnapt aan de dollar hegemonie.” 

“Honduras heeft het recht om zich te ontwikkelen richting de spreekwoordelijke eerste wereld!” Zo lijkt ze onder andere te verwijzen naar de kritiek die El Salvador heeft gekregen als gevolg van de keuze voor bitcoin.

Buurland El Salvador

El Salvador, dat in het westen aan Honduras grenst, heeft bitcoin in september 2021 als wettig betaalmiddel aangenomen en is sindsdien van plan een Bitcoin City te bouwen. Daarnaast wordt het minen van bitcoin aangedreven door geothermische energie uit de vulkanen van het land.

Niet gek dus, dat toen president Nayib Bukele van El Salvador begin januari zijn verwachtingen deelde, men dacht aan Honduras. Hij voorspelde namelijk dat in 2022 twee andere landen bitcoin zullen omdopen tot wettig betaalmiddel.

Rente Argentinië verhoogd naar 44,5%

We maken een sprongetje naar Argentinië, waar de centrale bank gisteren heeft besloten om de rente te verhogen van 42,5% naar 44,5% om de inflatie en de supply shock te bevechten.

De centrale bank zei dat ze ernaar zou streven deze op een pad te brengen naar “positieve reële rendementen op investeringen in lokale valuta en om de monetaire en wisselkoersstabiliteit te behouden”, wat duidt op meer renteverhogingen omdat er een inflatie is van meer dan 52%.

IMF dwingt Argentinië geen bitcoin te gebruiken

In zulke omstandigheden zou je kunnen denken dat Argentinië ook eens naar bitcoin zou moeten kijken. Helaas, het IMF dwingt Argentinië om geen crypto te gebruiken. IMF heeft dit weten af te dwingen middels een deal om een schuld van 45 miljard dollar te saneren.

Deze herstructureringsovereenkomst moet voorkomen dat Argentinië 19 miljard dollar in gebreke blijft aan terugbetalingen aan het IMF. Het land krijgt nu wat ademruimte, door een aflossingsvrije periode van vier en een half jaar. In ruil daarvoor stemt de regering ermee in om niet alleen haar tekorten te verminderen en om de geldpers uit te zetten, maar ook om het gebruik van cryptocurrency’s te beteugelen.

Dit staat in de getekende overeenkomst van het IMF:

“De overheid zal, voor een betere borging van de financiële stabiliteit, het gebruik van cryptocurrency’s ter voorkoming van witwassen en informaliteit ontmoedigen, evenzo zal de digitalisering van betalingen officiële prikkels hebben en zal de financiële consument extra worden beschermd.”

Geld is hard nodig

Door de deal goed te keuren, krijgt Argentinië onmiddellijk 9,8 miljard dollar aan extra financiering van het IMF. Het land heeft sinds 2020 geen toegang meer tot externe financiering van welke aard dan ook.

Onder die omstandigheden is het makkelijk voor het IMF om een figuurlijk ​​pistool tegen het hoofd van president Alberto Fernández en zijn regering te houden.

The post Bitcoin géén wettig betaalmiddel in Honduras en IMF dwingt Argentinië tot afstand cryptocurrency appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!