Sinds de Bitcoin koers zijn nieuwe recordhoogte bereikt heeft is de mining hashrate van de koningsmunt met bijna 10% gedaald. Hoe komt dit echter? Laten we het bekijken!
Wat is de hashrate en waarom is het belangrijk?
De mining hashrate is een indicator die de totale hoeveelheid rekenkracht bijhoudt die de miners als geheel hebben toegewijd aan het Bitcoin-netwerk. De metriek wordt gemeten in termen van hashes per seconde (H/s) of, praktischer, in terahashes per seconde (TH/s).
Omdat BTC draait op een consensusmechanisme gebaseerd op de Proof-of-Work (PoW), verbinden miners deze rekenkracht op natuurlijke wijze om wiskundige puzzels op te lossen en met elkaar te concurreren om een kans te krijgen om het volgende blok aan het netwerk toe te voegen.
De prikkel om op deze manier op het netwerk te concurreren, is dat de miner die het volgende blok toevoegt, de blokbeloning ontvangt, een combinatie van de transactiekosten en bloksubsidie, als compensatie. Voor elke miner is het dus alleen winstgevend als deze beloning opweegt tegen de elektriciteitskosten die ze hebben uitgegeven aan het runnen van hun faciliteiten.
Wanneer de waarde van deze indicator stijgt, betekent dit dat nieuwe miners zich bij het netwerk aansluiten en/of oude miners hun faciliteiten uitbreiden. Een dergelijke trend impliceert dat de blockchain er lucratief uitziet voor deze chain validators.
Aan de andere kant suggereert de metriek die een daling registreert dat sommige miners BTC-mining niet langer winstgevend vinden, dus hebben ze besloten om zich los te koppelen van het netwerk. Hier is een grafiek die de trend in de 7-daagse gemiddelde Bitcoin mining hashrate van het afgelopen jaar laat zien:
Hashrate daalt met 10% sinds ATH
Zoals weergegeven in de bovenstaande grafiek, had de 7-daagse gemiddelde Bitcoin mining hashrate eerder in de maand een stijging gezien en een nieuwe ATH boven 693 TH/s bereikt. In de week sinds deze piek heeft de indicator echter een snelle daling van bijna 10% doorgemaakt, waardoor de waarde is gestegen tot 628 TH/s.
Het antwoord op de vraag waarom deze trend zich heeft voorgedaan, zou kunnen liggen in de recente BTC-prijsactie. Zoals eerder vermeld, verdienen miners hun inkomen via de blokbeloning, die bestaat uit de transactiekosten en bloksubsidie.
Van deze twee vormt de bloksubsidie het belangrijkste deel van hun inkomsten. Een kenmerk van de blockchain is dat de blocksubsidie vast blijft in BTC-waarde en ook wordt uitgegeven op een vast tijdsinterval, wat betekent dat de enige variabele die ermee te maken heeft de USD-prijs van de munt is.
Dus de inkomsten van de BTC-miners correleren direct met de BTC-spotwaarde. Als zodanig was de eerdere stijging van de hashrate naar de ATH verrassend, aangezien Bitcoin daalde toen het gebeurde.
Het is mogelijk dat miners erop hadden gewed dat de prijs in de nabije toekomst zou herstellen, maar aangezien het duidelijk niet zo is gelopen, hebben ze besloten om enkele machines los te koppelen van het netwerk, wat de reden is dat de gemiddelde hashrate over 7 dagen zo’n steile daling heeft gezien.
Het bericht Bitcoin hashrate daalt met 10% sinds all-time high verscheen eerst op CryptoBenelux.