Bitcoin in de mainstream: Belangrijk comité ziet steeds meer banken crypto kopen en komt met eisen

Banken moeten wellicht binnenkort genoeg kapitaal opzij zetten om eventuele verliezen afkomstig uit cryptocurrencies als bitcoin (BTC) te dekken. Dat blijkt uit een nieuw voorstel gepubliceerd door de Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) op 10 juni.

De BCBS is een internationaal comité voor bancaire toezichthouders. De instantie is gevestigd in het kantoor van de Bank of International Settlements (BIS) in Bazel, Zwitserland, maar is een afzonderlijke entiteit met een eigen bestuur. Het heeft geen directe bevoegdheden, maar uitgevaardigde standaarden worden doorgaans als zodanig aangemerkt.

In het voorstel splitst de BCBS crypto in twee groepen op. De eerste groep bestaat getokeniseerde activa en stablecoins, waaronder central bank digital currencies (CBDC’s). De tweede groep bestaat crypto als bitcoin. Dit voorstel geldt voornamelijk alleen voor de tweede groep.

Volgens de BCBS hebben banken nog relatief weinig blootstelling aan crypto, maar dit neemt langzamerhand toe en dat gaat volgens de instantie gepaard met de risico’s van crypto (lees: volatiliteit). De BCBS ziet crypto als een risico voor de financiële stabiliteit als banken geen kapitaalvereisten zouden hebben.

Banken moeten een risicoweging van 1.250% hanteren voor crypto, wat betekent dat ze hun crypto beheer 100% moeten dekken met fiatvaluta. Het is overigens een minimum die de instantie voorstelt, banken en overheden zouden zelf nog strengere eisen kunnen hanteren. Ook een compleet verbod zou voldoen aan de standaard.

De meningen zijn verdeeld over wat dit voor crypto betekent. Deze “convervatieve” benadering wordt gezien als een manier om banken te ontmoedigen zich bloot te stellen aan crypto. Aan de andere kant betekent dit dat crypto nu formeel een activaklasse is. Het Comité verwelkomt opmerkingen over het voorstel, die vóór 10 september 2021 moeten worden ingediend.

The post Analyse: Bitcoin in de mainstream: Belangrijk comité ziet steeds meer banken crypto kopen en komt met eisen
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht