Jawel, bitcoin is ´dood´ en dit al voor de 21ste keer, alleen al in 2021! Sinds de creatie door de illustere onbekende Satoshi Nakamoto in 2008/2009 zelfs al 414 keer. Je moet het maar kunnen, zeggen we dan! 99bitcoins.com houdt het allemaal precies bij, die talloze keren dat de grootste (nog steeds) en oudste (voor altijd) cryptomunt dit soort kritiek in de media krijgt. Even serieus nu: ´On April 14, 2021, the price of bitcoin (BTC) tapped an all-time price high at $64,895 per unit, and then slid to a low of $30,066 a touch over a month later on May 19. That’s a percentage loss of 53% down from the high.´ We kennen allemaal de redenen: Elon Musks switch van pro bitcoin naar contra bitcoin vanwege het stroomverbruik dat het mijnen vergt (zoveel of zo weinig als Noorwegen). En China dat de cryptobusiness in eigen land zo goed als de nek probeert om te wringen – uw Cryptonieuwsbrief verwittigde u op voorhand dat zo´n actie te verwachten was. Deze ochtend, op moment van schrijven, staat BTC weer aan bijna $40.000.  In percentage daling-op-één-dag was dit de grootste sinds vorige jaar, maart 2020. En kijk – ook die hebben we toen overleefd als Cryptobeleggers, toch?

Openbaring

De meeste altcoins staan ondertussen nog diep in het rood. Opvallend genoeg dus, inderdaad, is net BTC de eerste om gedeeltelijk te herstellen. Daarmee verhoogt de dominantie van bitcoin over de hele cryptomarkt meteen tot 42+ procent. Persoonlijk zie ik dit alles als slechts een technisch herstel gevoed door opportunistische en automatische kooporders – buy the dip. Want ten eerste moeten heel wat marktparticipanten (300 miljoen bij de laatste telling, voor Black Wednesday dan!) de zware daling – weg maar Crash – verteren, financieel en vooral psychologisch. Alle newbies zoals de nieuwkomers dan genoemd worden hebben meteen hun doop ondergaan – ja inderdaad, bitcoin kan ook dálen in koers… Voor zover een deel van hen al niet het hele cryptobeleggen meteen links laat liggen. 

Er is meer dan bitcoin alleen

Ten tweede blijft er de kwestie van het relatief grote stroomverbruik dat bitcoin-mijnen vergt. Met voor 63 procent in China – dat ei zo na de mijnen sluit. Nog net niet, maar wel zo goed als. Uitwegen voor de handel ter plaatse zullen gezocht en gevonden worden. Maar voor dat mijnen zou een oplossing gevonden moeten worden. Er ontwikkelen zich ondertussen alternatieve bestemmingen in Scandinavië. IJsland zit wel aan zijn limiet. In de VS zijn er staten die mijners met open armen ontvangen… Ondergetekende is ervan overtuigd dat dit wel snor zit. De crypto-boom is niet over, is niet dood, maar misschien zullen andere munten het relatief beter gaan doen dan bitcoin zelf, qua koers. En worden andere munten relatief veel belangrijker. De cryptomarkt is ook veel meer dan bitcoin – op zijn best een store of value (nou ja…); zoals de technologie van blockchain zelf, die goud waard is. Die waarde zal in de komende jaren ook veel meer op de voorgrond treden. Just watch!

Lang, langer, langst

Zoals steeds bij zulke grote bewegingen zullen sommigen veel geld verloren hebben – in paniek verkocht dan. We denken dan aan de talrijke nieuwkomers in de cryptomarkt. De retail investor, kleine belegger en trader, die in ernst begin 2021 instapte. Meestal zijn zij ook wel degenen die het eerst naar de uitgang vluchten bij dergelijke calamiteiten. Anderen; de geharden, de veteranen, degenen met heel diepe zakken – zoals de whales (invloedrijke partijen die enorm veel munten bezitten, meestal in een vroeg stadium verworven) zaten de daling uit omdat ze voor de lange termijn gaan. (Zoals het eigenlijk hoort bij elk soort beleggen, en dat is niet drie dagen of 5 weken maar 5 tot 10 jaar hoor?!) Sommige whales kochten zelfs bij.

Twijfelen is ook (n)iets doen

De Indiasche overheid gaat een panel oprichten om te bekijken of ze nu wel of niet bitcoin et al. moet verbieden (de eeuwige twijfelaars, niks nieuws daar onder de hete zon…) Voorlopig laat ze de sector met rust.

Gouden kans

De goudprijs wist het spreekwoordelijke garen te spinnen van de crypto uitverkoop, met procenten in koersstijging. Wat niet abnormaal is want bitcoin wordt wel gezien als een concurent.

Je retourne ma veste

JPMorgan bericht dat klanten inderdaad de cryptohandel verlaten om terug te keren naar hun oude liefde – goud. Al gelook ik persoonlijk geen sikkepit van wat dergelijke grootbanken – manipulatoren als ze zo vaak zijn gebleken – vertellen. Terwijl Wells Fargo dan weer van anti-bitcoin naar pro is geswitcht en cryptohandel gaat toelaten voor ´rijke cliënten´. Het is me een draaien en keren dezer dagen…?!

The big picture

De crypto Crash moet wel gezien worden in een breder perspectief – ook de aandelenmarkten waren al dagen in slechte doen, omdat ze worstelen met oplopende inflatie. 

Ongelukje

De total market cap is vanzelfsprekend fel gedaald, tot 1.725 trillion – biljoen – dollar. De altcoins (alle 10.000+ munten buiten BTC) waren even meest aan het herstellen, lichtjes, met de top 20 munten allemaal in het groen, om sinds 9:30 vanochtend weer terug in het rood te staan. De crash veroorzaakte beurzen die niet toegankelijk waren; fouten in verwerking van orders, en BlockFi deelde zelfs per ongeluk miljoenen dollars in bitcoin uit aan klanten! Die worden wel vriendelijk teruggevraagd en netjes teruggegeven. 

Shock and awe

En temidden van al dit ach en wee in de gespecialiseerde media (en in het hoofd van cryptobeleggers), werken blockchainbedrijven gewoon rustig verder. Been there done that, zegt Ripple, al bijna 10 jaar in business, en maakt nog een connectie tussen Egypte en Noord-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten. Net als bijvoorbeeld Polkadot  dat opnieuw een stap dichter staat in de constructie van een ‘Internet of Interoperable Blockchains’´.  Business as usual dus? 

Kopen of verkopen?

Nu wilt u zeker nog weten of het cryptoglas halfleeg is of halfvol? Of u moet kopen of verkopen? Bijkopen misschien? Daar mogen wij als Cryptonieuwsbrief geen antwoord op geven, u begrijpt. Veel, zoniet alles hangt af van uw oorspronkelijke instapkoersen, de grootte van uw wallet, uw financiële draagkracht en vooral: uw ingesteldheid. Vergeten we niet dat onze grootste vijanden zijn en blijven: Fear & Greed. Volgens die Index zit er nog verschrikkelijk veel angst in de markt. Wie zei trouwens ook alweer “Buy when there’s blood in the streets, even if the blood is your own”?  

The post Analyse:
´Bitcoin is dead´ (nog eens…)

appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!