In de afgelopen weken lijkt het dat er meer rekenkracht het netwerk heeft verlaten dan is bijgekomen. De moeilijkheidsgraad is met 1,27 procent naar beneden bijgesteld gisteren waardoor het voor miners simpeler wordt om blokken te vinden.

Bron: blockchain.com

Terug naar gemiddeld 10 minuten

Dit is niet ongebruikelijk, het netwerk gedraagt ​​zich precies zoals het is ontworpen en het is prachtig ontworpen. Het is de bedoeling dat blokken gemiddeld genomen elke 10 minuten worden gevonden. Het gemiddelde lag met 10 minuten en 8 seconden net iets te hoog, waardoor de moeilijkheidsgraad naar beneden is bijgesteld.

Groot verschil koers en rekenkracht

Een neerwaartse aanpassing van de moeilijkheidsgraad, aangezien de prijs van bitcoin rond een recordhoogte schommelt, is echter wel wat raar. De koers van bitcoin is sinds begin oktober met ongeveer 500 procent gestegen, van ongeveer 10.000 naar 50.000 dollar. In dezelfde periode is de hashrate (rekenkracht van het hele bitcoin netwerk) gestegen van 145 naar 165 eh / s. Dit is slechts een stijging van 14 procent en niet het type groei dat je zou verwachten gezien het tempo waarmee de prijs is gestegen.

Waarom blijft groei achter?

Historisch gezien beweegt de rekenkracht op het netwerk mee met prijsstijgingen, maar ook met dalingen. Dat is dit keer niet het geval, maar waarom?

Het antwoord kent meerdere facetten. De bitcoin miningindustrie wordt gedomineerd door ASIC-chips, dit zijn gespecialiseerde chips. Maar producenten zijn momenteel niet in staat om veel aanbod aan de markt toe te voegen, omdat er simpelweg niet genoeg ruimte is om de chips te produceren. Dit is een probleem wat niet alleen bitcoin aangaat. Autofabrikanten en militaire technologiebedrijven hebben ook moeite om de chips te vinden die nodig zijn om hun producten te bouwen en op de markt te brengen.

China speelt niet mee

Bovendien hebben een paar provincies in China bitcoin-mining verboden en de getroffen miners hebben de afgelopen weken de stekker uit het stopcontact moeten halen en hun apparatuur moeten verplaatsen. Dit is waarschijnlijk de reden dat hashrate is gedaald sinds de laatste moeilijkheidsgraad in plaats van statisch te blijven.

Beursgenoteerde bedrijven

Daar komt nog bij dat er een aantal grote beursgenoteerde bitcoin miningbedrijven zijn die tegen het midden en einde van vorig jaar grote aankopen van ASIC’s hebben gedaan. Ze hebben onlangs tienduizenden miners ontvangen, waardoor je zou verwachten dat de rekenkracht alleen maar zou moeten toenemen.

Je zou kunnen suggereren dat het gebrek aan groei in rekenkracht gewoon onkunde is van die miningbedrijven. Dat ze niet echt weten hoe ze hun machines efficiënt moeten inzetten of zelfs apparaten aan de zijlijn houden. Dat is uiteraard goed voor kleinere miners, die zo meer kans hebben op het vinden van blokken (en de bijbehorende bitcoinbeloning).

Interessant om te volgen

Het is interessant om de hashrate en de miningindustrie dit jaar te volgen. Zullen er problemen blijven in de fabricage van nieuwe chips? En zal China zo streng blijven (of nog strenger worden) richting miners? En zullen de grote, Noord-Amerikaanse miningbedrijven eindelijk hun machines inzetten? Ze kunnen er namelijk ook voor kiezen om met de huidige schaarste op de markt, hun ASICS met een mooie winst te verkopen.

Of zoals onderstaande tweet suggereert, zal er altijd vraag zijn naar het goede werk van miners. Maar dan moeten de randvoorwaarden wel meewerken.

The post Bitcoin is gisteren een stuk simpeler geworden appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!