Bitcoin schoot omhoog nadat de Amerikaanse kerninflatie (Core CPI) deze week een eerste signaal van vertraging liet zien.
Waarom? Omdat investeerders hiermee hoop krijgen op snelle(re) renteverlagingen van de Federal Reserve – de Amerikaanse centrale bank. Nu is het wachten op het terugzakken van de inflatie naar de gewenste 2% of een significante verzwakking van de economie/arbeidsmarkt om de Federal Reserve te dwingen tot renteverlagingen.
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 2.300 mensen gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Op zoek naar zwakte
Een zwakkere arbeidsmarkt of economie zorgt natuurlijk ook voor het wegvallen van de (opwaartse) druk op de inflatie. Om die reden kan zwakke economische data ook als positief worden ontvangen door de markt.
Deze week schoot de Bitcoin koers bijvoorbeeld ook omhoog nadat bekend werd dat de Retail Sales op reële basis, dus gecorrigeerd voor de inflatie, met 0,7% gedaald waren.
Wat de arbeidsmarkt betreft gaven de wekelijkse werkloosheidsclaims van afgelopen donderdag weinig weg. Die kwamen binnen op 222.000 stuks, terwijl een score van 220.000 verwacht werd. Deze indicator wordt pas interessant als we boven de 250.000 stuks duiken.
Daarnaast laat de GDP-nowcast van de Atlanta Fed zien dat de Amerikaanse economie er op papier nog altijd heel stevig voorstaat.
Wat dat betreft lijken de zorgen om de economie op dit moment een beetje overdreven. Wel is het belangrijk om de situatie rondom de Amerikaanse consument in de gaten te houden. Vanuit verschillende hoeken krijgen we daar wat voorzichtige alarmsignalen over door.
Bijvoorbeeld in de vorm van het stijgende percentage van wanbetalingen op creditcardschulden, die richting het niveau van 2008 begint te stijgen.
Nog steeds bullish over Bitcoin
Alles bij elkaar blijf ik echter bullish over Bitcoin en verwacht ik dat we richting H2 van 2024 de bullmarkt zullen vervolgen. Deze korte stop is vooral goed geweest om excessen uit te wassen (leverage/hefboom-handelaren te pijnigen).
Voor de komende maanden verwacht ik dat de wereldwijde liquiditeit (oranje lijn in bovenstaande grafiek) zijn weg omhoog zal vervolgen.
De wereldwijde liquiditeit geeft aan hoeveel kapitaal er in het financiële systeem beschikbaar is voor investeringen. Als die toeneemt, dan zie je vaak ook de Bitcoin koers stijgen.
Voor april rekende ik al op een vertraging van de liquiditeit, onder andere vanwege de climax van het belastingseizoen in Amerika.
Nu lijkt de weg langzaam vrij voor een hervatting van de opwaartse trend voor de wereldwijde liquiditeit. De Europese Centrale Bank (ECB) begint waarschijnlijk in juni met zijn cyclus van renteverlagingen en de Federal Reserve zal ook niet lang meer op zich laten wachten (waarschijnlijk september).
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van dit soort ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 2.300 mensen gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!
Het bericht Bitcoin is klaar voor het vervolgen van zijn bullmarkt in H2 2024 verscheen eerst op Newsbit.