Precies 14 jaar geleden, op 3 januari 2009, werd het eerste blok van het Bitcoin netwerk door Satoshi Nakamoto gemined. In de code van dit ‘genesis-blok’ valt een boodschap te lezen: The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.
Hiermee zinspeelde Satoshi op de rol die Bitcoin zou kunnen spelen in de toekomst, en waar zijn gift aan de wereld voor bedoeld was. Bitcoin kan namelijk het alternatief worden op ons huidige financiële systeem en heeft de potentie om de nieuwe wereldreservemunt te worden.
Bitcoin laat zien wat er gebeurt, maar niet door wie
Maar laten we eens terug gaan naar die beroemde dag 14 jaar geleden. Niemand weet wie Satoshi Nakamoto is, maar iedereen weet wel dat deze persoon, of deze groep, verantwoordelijk is voor het minen van het eerste blok op 3 januari 2009.
Dat eerste blok op die eerste dag is symbolisch voor wat Bitcoin is: een pseudoniem netwerk, waarvan we kunnen achterhalen wat er gebeurt, maar niet door wie.
In 2009 was Satoshi de enige op het netwerk van Bitcoin. Het eerste blok werd nog gemined op een CPU in tegenstelling tot de gespecialiseerde grafische kaarten die miners nu gebruiken. Hieronder zie je het allereerste transactieblok, deze bevat geen transacties, maar alleen de mining beloning van 50 Bitcoin.
Het volgende blok van de blockchain werd pas zes dagen later gevonden, op 9 januari 2009. Sindsdien produceert het netwerk gemiddeld om de tien minuten een nieuw transactieblok.
Nu is het niet meer voor te stellen dat het netwerk 6 dagen stil ligt. Mocht dat weer gebeuren, reken er dan maar op dat de Bitcoin koers als een pudding in elkaar zakt.
Bitcoin groeit onverminderd door
Dat komt doordat tegenwoordig tienduizenden computers minen op het Bitcoin netwerk. Ook in het afgelopen jaar is de rekenkracht op Bitcoin toegenomen.
Wat er ook met de koers gebeurt, Bitcoin blijft gewoon doorgaan, blok na blokj. Dat was bij de lancering natuurlijk alles behalve een zekerheid.
Het doel van Bitcoin was in eerste instantie om te dienen als digitaal middel om waarde over te dragen, op dezelfde manier als fiat-valuta werkt. De werkelijkheid is dat originele doel allang voorbij gestreefd.
Jij bepaalt wat Bitcoin voor jou is
Bitcoin wordt gebruikt om goederen en diensten mee te kopen, het wordt gebruikt om op de waarde mee te speculeren en in sommige delen van de wereld wordt Bitcoin gebruikt om juist waarde in vast te houden. Daar is de inflatie van de nationale munt hoger dan de koersbewegingen van Bitcoin.
Doordat niemand de baas is, kan iedereen zelf bepalen wat hij of zij met Bitcoin doet. Dat kan zonder de angst dat er van buitenaf mee geknoeid wordt. Er is geen centrale bank die de rente naar believen verhoogd of verlaagd om het aanbod te vervuilen. Er is geen overheid die je rekening kan bevriezen en er is geen commerciële bank die beheerkosten in rekening brengt en elke transactie in de gaten houdt.
Bitcoin biedt vooruitgang in stabiliteit
Als je Bitcoin vergelijkt met andere cryptocurrency’s, zogenaamde altcoins, dan zou je kunnen stellen dat de technologie achterhaald is en dat je met BTC geen spannende dingen kan doen.
Er is nauwelijks DeFi, je krijgt geen stakingsvergoedingen en niemand heeft het nog in zijn hoofd gehaald om noemenswaardige NFT’s op Bitcoin te bouwen.
Dit is geen zwakte, dit is ook geen achterstallig onderhoud, het is juist de kracht van Bitcoin dat het protocol eigenlijk al 14 jaar onveranderd is. In de loop der jaren zijn er wel een aantal veranderingen doorgevoerd die Bitcoin schaalbaarder en gebruiksvriendelijker maken, maar de basisprincipes zijn hetzelfde.
Al 14 jaar lang is Bitcoin de grootste en belangrijkste crypto en al die jaren kan je vertrouwen op de robuustheid van het netwerk. Precies wat je wil van een betrouwbaar betaalsysteem.
Censuur heeft geen vat op Bitcoin
Bitcoin is een digitale, decentrale munt met een vaste uitgifte en met een voorspelbare inflatie. Niemand is de baas over Bitcoin, en de regels die er wel zijn, die zijn vastgelegd in de code. Iedereen kan deze zelf inzien en iedereen mag meedoen.
Er is geen enkele vorm van censuur, niemand die bepaalt of je waarde naar iemand mag sturen of niet. Wil je bijvoorbeeld de emancipatiebeweging van Iran steunen? Niemand die je kan stoppen als je Bitcoin stuurt. Maar als je 1 euro via je bankrekening naar Iran stuurt, dan krijg je een onderzoek aan je broek want Iran is uitgesloten van Swift en je kan helemaal geen geld daarnaar toe sturen.
Waarom is Bitcoin nog niet dood?
Je zou kunnen stellen dat Bitcoin ideaal is, voor iedereen. Maar geloof het of niet, er zijn genoeg mensen, overheden en banken die niets liever willen dan de dood van Bitcoin. Geldcreatie moet in handen blijven van een select groepje.
Ze hebben 14 jaar de tijd gehad om Bitcoin te doden, en de media heeft Bitcoin ondertussen al honderden keren voor dood verklaard.
Maar Bitcoin staat nog steeds en wordt met de dag sterker. De berichtgeving rondom Bitcoin kan je vergelijken met hoe men over een koude dag in de zomer spreekt. Het weer kan net als de koers kortstondig haperen, maar het is gewoon zomer.
Als regeringen Bitcoin niet kunnen doden en de adoptie en de koers blijven toenemen op de lange termijn, dan is het niet eens uitgesloten dat Bitcoin de volgende reservevaluta wordt.
Daar is het nog te vroeg voor, maar wellicht is dat iets waar we over een paar verjaardagen op terugblikken.
The post Bitcoin is vandaag 14 jaar en nog steeds niet dood appeared first on BLOX | Nieuws.