Roger Ver, een vroege investeerder in Bitcoin, staat in het middelpunt van tegenstrijdige internationale belangen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) heeft hem aangeklaagd wegens meerdere misdrijven, waaronder fraude en belastingontduiking.
Hierop is hij opgepakt in Spanje, maar de Spaanse rechtbank heeft Ver echter op borgtocht vrijgelaten, ondanks uitleveringsverzoeken van de Amerikaanse autoriteiten.
Beroep tegen vrijlating afgewezen
Volgens een artikel van Bloomberg arresteerden de Spaanse autoriteiten Ver eind april. Op 17 mei kwam hij vrij na het betalen van een borgsom van 150.000 euro.
Als voorwaarde leverde Ver zijn paspoort in, bleef hij in Spanje en meldde hij zich elke twee dagen bij de rechtbank. De aanklager ging in beroep tegen zijn vrijlating, maar twee weken later werd dit beroep afgewezen.
Het Amerikaanse DOJ beschuldigt Roger Ver, ook wel ‘Bitcoin Jesus’ genoemd, ervan sinds 2011 Bitcoin voor zichzelf en zijn bedrijven te hebben verkregen, wat hem een aanzienlijk fortuin opleverde.
Ver zou hebben nagelaten vermogenswinsten te rapporteren en belasting te betalen over zijn Bitcoin-bezit, ondanks de verkoop van Bitcoins voor ongeveer 240 miljoen euro in 2017. De aanklacht stelt dat Ver deze transacties voor zijn accountant verborgen hield om belasting te ontwijken.
Lange arm van Amerikaanse belastingdienst
In 2014 deed Roger Ver afstand van zijn Amerikaanse nationaliteit en werd hij staatsburger van St. Kitts en Nevis. Desondanks moest hij volgens de Amerikaanse wet nog steeds belasting betalen over zijn wereldwijde bezittingen, inclusief zijn Bitcoin-bezit.
De aanklacht beweert dat Ver valse informatie verstrekte aan zijn wettelijke vertegenwoordigers en taxateurs, waardoor de waarde van zijn bedrijven en Bitcoin-bezit werd onderschat. Dit leidde tot het indienen van valse belastingaangiften, waardoor hij zijn belastingverplichtingen kon omzeilen.
Uitleveringsverzoeken van de VS
De Amerikaanse autoriteiten willen dat Ver uitgeleverd wordt om hem te berechten voor belastingfraude. Het DOJ beweert dat Ver minstens 48 miljoen dollar aan belastingen verschuldigd is over zijn Bitcoin-transacties en dat hij zijn bezittingen heeft ondergewaardeerd.
Jaime Campaner, de juridisch adviseur van Roger Ver, zegt dat Ver via zijn advocaten in Californië contact had met de Amerikaanse autoriteiten. Hij benadrukte dat Ver’s arrestatie onnodig leek gezien zijn medewerking.
The post Bitcoin Jesus weer op vrije voeten in Spanje, ondanks uitleveringsverzoek Amerika appeared first on BLOX | Nieuws.