Volgens een artikel in de Wall Street Journal (WSJ) wordt Tether, de uitgever van USDT, onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie op mogelijke overtredingen van sanctieregelingen en antiwitwaswetten. Het onderzoek richt zich niet alleen op de activiteiten van Tether zelf, maar ook op het gebruik van USDT door derden voor illegale praktijken zoals drugshandel, terrorisme, hacking en witwaspraktijken.
In het artikel werd tevens duidelijk dat het Amerikaanse ministerie van Financiën overweegt om sancties en straffen op te leggen aan de uitgever van stablecoins voor het zaken doen met entiteiten op de Amerikaanse sanctielijst. Dit zou kunnen betekenen dat Amerikanen in de toekomst verboden kunnen worden om transacties te doen met USDT.
Tether’s verweer
Paolo Ardoino, CEO van Tether, heeft direct gereageerd op dit nieuws via X, waar hij stelde dat het WSJ-rapport geen nieuw nieuws brengt en oude geruchten herkauwt. Hij benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat Tether momenteel onderzocht wordt. Dit is wat hij zei:
“Zoals we aan WSJ vertelden, is er geen enkele indicatie dat Tether onderzocht wordt. WSJ herkauwt oude ruis. Punt.”
Het bedrijf heeft de verslaggeving van WSJ dan ook als onverantwoordelijk bestempeld. Het bedrijf beschuldigt WSJ ervan roekeloze verklaringen te maken zonder bevestiging van de geruchten door enige autoriteit. Tether benadrukt dat de rapportage is gebaseerd op speculatie, terwijl ze al eerder hebben bevestigd dat zij niet op de hoogte waren van een dergelijk onderzoek.
Er zijn zelfs suggesties dat dit onderzoek politiek gemotiveerd zou kunnen zijn. Nic Carter van Castle Island Ventures wijst op de connectie tussen Howard Lutnick, CEO bij Cantor Fitzgerald, die nauw betrokken is bij de beheer van Tether’s reserves, en voormalig president Donald Trump. Carter suggereert dat het lekken van informatie door het Department of Justice (DOJ) naar WSJ een opzettelijke actie was om Trump en de crypto-industrie te schaden.
Bitcoin koers daalt door nieuws
Deze berichtgeving heeft echter voor zorgen voor zowel Tether als de bredere cryptomarkt veroorzaakt. USDT, als de grootste stablecoin naar marktkapitalisatie, heeft een significante invloed op de markt. Een onderzoek zoals dit kan een domino-effect veroorzaken, vooral als het vertrouwen in de peg van USDT aan de dollar wordt aangetast.
De paniek die volgde op het nieuws heeft geleid tot een uitverkoop in de markt, met een duik van de Bitcoin koers van $68.000. Dit toont aan hoe gevoelig de cryptomarkt is voor elke hint van regelgevende maatregelen of juridische acties.
Het bericht Bitcoin koers daalt door nieuws omtrent onderzoek naar Tether verscheen eerst op CryptoBenelux.