Bitcoin staat in het rood, maar de dominantie neemt toe. Hoe erg moet het dan wel niet zijn met de rest van de cryptomarkt?
Bitcoin heeft opnieuw meer dan 60% van de totale markt in handen, terwijl altcoins flinke klappen krijgen. De recente koersdaling van Bitcoin (-7,3% in de afgelopen week) valt in het niet vergeleken met de verliezen van altcoins zoals Ethereum (-9,3%), XRP (-13,8%) en Solana (-19,3%). Wat is er aan de hand?
Bitcoin domineert cryptomarkt weer iets
De Bitcoin-dominantie geeft aan hoeveel procent van de totale cryptomarkt in Bitcoin zit. Hoe hoger dit percentage, hoe groter de rol van Bitcoin ten opzichte van alle andere cryptomunten samen.
Dit betekent niet automatisch dat Bitcoin in waarde stijgt—het kan ook betekenen dat altcoins harder dalen dan Bitcoin, waardoor de verhouding in het voordeel van Bitcoin verschuift.
Het klinkt misschien vreemd, maar de dominantie van BTC kan stijgen terwijl de koers van Bitcoin zelf daalt. Dit gebeurt wanneer altcoins nóg harder in waarde dalen dan Bitcoin. Omdat de cryptomarkt als geheel kleiner wordt, blijft Bitcoin een relatief groter aandeel houden, zelfs als de prijs daalt.
Dit laat zien dat beleggers hun geld uit risicovollere altcoins trekken en liever in Bitcoin blijven, dat vaak als een ‘veiliger’ alternatief binnen de cryptowereld wordt gezien.
Handelsoorlog zet markten onder druk
De daling van de cryptomarkt komt op een moment dat de wereldwijde economie in onzeker vaarwater zit. De Amerikaanse president Donald Trump heeft nieuwe importtarieven ingevoerd: 25% op goederen uit Canada en Mexico, en 10% op producten uit China.
Dit leidde direct tot tegenreacties van deze landen. Gevolg? Beleggers kiezen voor minder risicovolle investeringen en trekken hun geld weg uit crypto.
Niet alleen crypto, maar ook de Amerikaanse techmarkt kreeg een dreun. Met een mogelijke langdurige periode van hoge rente in 2025, vluchten investeerders naar veiligere havens zoals staatsobligaties. Bitcoin doet het nog relatief goed, maar altcoins krijgen de volle laag.
Meer pijn op korte termijn?
Volgens analist Van Nuener kan de markt nog verder dalen zodra de Amerikaanse futuresmarkt opent. Hij waarschuwde op social media dat cryptokoersen daar gevoelig op kunnen reageren. BitMEX-oprichter Arthur Hayes voorspelde al eerder een verkoopgolf rond de inauguratie van Trump, omdat beleggers zich realiseren dat pro-crypto wetten niet van de ene op de andere dag worden ingevoerd.
Een ander onverwacht element in deze neerwaartse trend? De lancering van DeepSeek R1, een open-source AI-model uit China. Dit model presteert bijna op hetzelfde niveau als die van OpenAI, maar werd getraind met veel minder geavanceerde hardware.
De schokgolf die dit teweegbracht, zorgde ervoor dat de Nasdaq 100-index kelderde. De Amerikaanse overheid overweegt nu nog strengere restricties op de export van Nvidia-chips naar China.
The post Bitcoin koers daalt, maar dominantie stijgt naar 60%, hoe kan dat? appeared first on BLOX | Nieuws.