In maart 2022 begon de Amerikaanse centrale bank met zijn campagne van renteverhogingen om de inflatie omlaag te krijgen; wat voor een gigantische druk op de bitcoin koers zorgt. Om die reden houden we op Crypto Insiders scherp in de gaten wat de belangrijkste centrale bankiers vertellen over hun strijd tegen de inflatie.

Voor bitcoin zou het een goede ontwikkeling zijn als de rentes weer dalen, maar daar denken de grote centrale banken momenteel nog niet aan.

Het “hoger voor langer” mantra

Centrale banken roepen in principe al maanden dat we richting een renteklimaat gaan wat zij als “higher for longer” (vrij vertaald: hoger voor langer) omschrijven. Kortom, we kunnen verwachten dat we het nog relatief lang met de hogere rentes moeten doen. Afgelopen vrijdag sprak tijdens het Jackson Hole Symposium de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), die dat mantra nog maar eens herhaalde.

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, wist vakkundig alle opties open te houden voor zijn centrale bank. Verder kwam vice-gouverneur Broadbent van de Bank of England aan het woord dit weekend, die zelf concludeerde dat het beleid waarschijnlijk “nog relatief lang” restrictief blijft.

Restrictief betekent dat het beleid een negatieve impact op de groei heeft (in theorie). Kazaks van de Europese Centrale Bank (ECB) zei op zaterdag in een interview dat een nieuwe kleine renteverhoging de meest veilige weg zou zijn om het inflatieprobleem op te lossen. Nagel van de ECB liet in gesprek met Bloomberg weten dat het veel te vroeg is voor een rentepauze.

Over het algemeen is de boodschap: de inflatie is nog te hoog, de rente moet waarschijnlijk langer op dit verhoogde niveau blijven.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Voor de bitcoin koers betekenen hogere rentes in principe neerwaartse druk. We zien eigenlijk al weken dat bitcoin moeite heeft met het macro-economische klimaat. Centrale banken geven aan nog niet klaar te zijn met hun rentecampagnes, de westerse economieën (en met name de Amerikaanse) blijven solide doordraaien en dat schetst een bearish scenario voor risico-assets als bitcoin.

Het lijkt erop dat er een recessie nodig is om centrale banken weer op andere ideeën te brengen wat de rente betreft. Maar ook een recessie zou in eerste instantie bearish zijn voor de bitcoin koers. Om die reden zie je dat analisten op dit moment wat voorzichtig zijn over bitcoin, omdat er macro-economische gezien veel tegenwind is.

Op de meer lange termijn, als we kijken naar 2024, ziet het plaatje er alweer beter uit voor bitcoin. In april 2024 staat immers de volgende bitcoin halving op het programma en we krijgen volgend jaar mogelijk ook de spot bitcoin-ETF, of beursgenoteerd fonds, van BlackRock.

The post Analyse: Bitcoin koers in zwaar weer door de strijd tegen inflatie
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!