Hoewel veel crypto-experts Bitcoin terecht eren als de meest waardevolle blockchain ter wereld, kon het tot relatief kort geleden niet worden beschreven als schaalbaar. Met het vermogen om slechts zeven transacties per seconde te verwerken – vergeleken met 24.000 voor Visa – maakten de technische beperkingen van het netwerk het ongeschikt voor het verwerken van grote transactievolumes. Bovendien zorgde het gebrek aan ondersteuning voor smart contracts ervoor dat het tweede viool speelde in de DeFi-wapenwedloop, terwijl de nauwe concurrent Ethereum de thuisbasis werd van financiële dApps en NFT’s.

Het opkomen van Layer-2 schaaloplossingen bovenop Bitcoin hebben broodnodige schaalbaarheid geboden, waardoor de last op de hoofdchain werd verlicht en er een overvloed aan nieuwe BTC-gebruiksmogelijkheden ontstond.

Waarom Bitcoin Layer-2 nodig heeft Net als bij het uitgebreide L2-ecosysteem van Ethereum hebben de hulpnetwerken die zich aan Bitcoin hebben geankerd ontwikkelaars, investeerders en NFT-verzamelaars massaal aangetrokken, waardoor zaken als functionaliteit van slimme contracten en niet-vervangbare tokens naar de Proof-of-Work (PoW) keten worden gebracht.

Ze hebben ook een renaissance van de zogenaamde bouwcultuur in de Bitcoin-gemeenschap teweeggebracht, aangezien ondernemende technologen druk bezig zijn geweest met het ontwikkelen van L2’s om de lang bestaande beperkingen van het netwerk aan te pakken.

De wisselwerking tussen het hoofdnetwerk van Bitcoin en deze L2’s is fascinerend: effectief maken secundaire oplossingen en zijketens gebruik van het robuuste beveiligingsmodel en de decentralisatie van de basisketen, terwijl ze het voorzien van extra nut en helpen om te gaan met een hoger aantal transacties.

Sommigen zouden kunnen beweren dat Bitcoin geen L2-oplossingen nodig had. Maar dit kamp gelooft sterk dat het enige aantrekkingskracht van bitcoin als een opslag van waarde is. Anderen beweren dat het zowel een overtuigende opslag van waarde als een blockchain kan zijn die in staat is om toestemmingsloze financiële primitieven te ondersteunen, zoals hefboomhandel en gecollateraliseerde leningen.

Het groeiende L2-landschap van Bitcoin Of het nu komt door de naderende Halving, goedkeuringen van spot ETF’s, groeiende volwassenheid van Bitcoin, of gewoon de vooruitziende houding van degenen die bouwen op de PoW-keten, Layer-2-projecten hebben in het begin van 2024 een flinke stoot gekregen.

Earth Wallet is een goed voorbeeld. Het bedrijf, een zelfbeheerde portemonnee die gebruikers in staat stelt deel te nemen aan een gedecentraliseerde organisatie, heeft onlangs details aangekondigd van zijn eigen Bitcoin L2, een schaaloplossing genaamd Social Network.

In wezen is Social Network een stakingsprotocol dat tot doel heeft “Bitcoin gebruiksvriendelijker te maken, een stabiele bron van rijkdomcreatie, 99% minder energie-intensief, en positief voor het milieu.” Het heeft tot doel dit te bereiken door Ordinals-media van het hoofdnetwerk van Bitcoin te verplaatsen naar het Nostr-protocol, en gebruikers in staat te stellen BTC veilig te storten in liquiditeitspools in ruil voor gestakede bitcoin (STBTC) en Social Network (EARTH) beloningen.

Sinds de lancering van zijn testnet begin februari heeft Earth Wallet’s Social Network testnet BTC meer dan 25.000 keer uitgekeerd, met een aankondiging op het mainnet die binnenkort wordt verwacht.

Stacks Protocol is een ander L2 in opkomst. Dit open-source protocol maakt het mogelijk voor smart contracts en dApps om Bitcoin als basisketen te gebruiken, en de inheemse tokens ervan zijn een van de grootste recente winnaars op de markt geweest, die BTC hebben overtroffen en sinds oktober vorig jaar 400% winst hebben geboekt. Een veelheid aan dApps noemt Stacks nu thuis, van NFT-platform Gamma tot DeFi-protocol ALEX.

Niet alle L2’s zijn onlangs prominent geworden. Lightning Network werd begin 2016 geïntroduceerd als een middel om de schaalbaarheid van Bitcoin te verbeteren en heeft sindsdien enorm gepresteerd. Sterker nog, gerouteerde transacties op het LN zijn de afgelopen twee jaar met meer dan 1200% toegenomen.

Door Bitcoin-transacties off-chain af te handelen, maakt het Lightning Network extreem lage kosten en bliksemsnelle bevestigingen mogelijk. Er bestaan tegenwoordig een aantal Lightning-enabled crypto-wallets, die goedkope, vrijwel onmiddellijke microtransacties mogelijk maken die het onderliggende L1-netwerk niet lamleggen. Er zijn zelfs Lightning-ATM’s in het wild.

Met de totale waarde die is vergrendeld in Bitcoin-gebaseerde DeFi-protocollen die onlangs de $2 miljard hebben overschreden – een stijging van $300 miljoen aan het begin van het jaar – vertoont de L2-trend geen tekenen van vertraging. Voor Bitcoiners betekent dit dat het netwerk waaraan ze trouw hebben gezworen goed op weg is om te concurreren met Ethereum voor de dominantie van dApps.

Het bericht Bitcoin Layer-2 ecosysteem in de lift als vierde halving dichterbij komt verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!