Het Lightning Network is de meest veelbelovende technologie om Bitcoin (BTC) op te schalen voor de grote massa. We moeten echter niet vergeten dat deze technologie nog in de kinderschoenen staat en op dit moment nog niet klaar is voor het grote werk. Op 1 november ging het wederom mis met een tweede kritieke bug in minder dan één maand tijd.
Noodverband voor falende nodes
Als we de informatie van Lightning Labs, een bedrijf dat zich volledig focust op het Lightning Network, mogen geloven dan is het probleem inmiddels opgelost. Er was een probleem met sommige nodes (computers die aan het netwerk deelnemen) die niet up-to-date meer waren met het netwerk.
“Dit is een noodoplossing om een bug te fixen die het onmogelijk maakt voor sommige nodes om specifieke transacties te verwerken die een grote hoeveelheid witness-inputs bevatten.”
Aldus Lightning Labs over de v.015.4 hot fix. Op GitHub kunnen we lezen dat nodes die deze update niet draaien kwetsbaar zijn voor het ongewild sluiten van kanalen. De bug lijkt alleen impact te hebben gehad op LND-nodes, al ondervonden sommige versies van electrs ook problemen.
Sometimes to find the light, we must first touch the darkness.https://t.co/dhCwF0DxpE
— Burak (@brqgoo) November 1, 2022
De bug werd gevonden door een ontwikkelaar die zichzelf Burak noemt op Twitter. “Voordat we het licht kunnen vinden, moeten we soms de duisternis aanraken”, zo spreekt hij in cryptische taal in zijn bericht na het ontdekken van de fout.
Ook verantwoordelijk voor eerdere Bitcoin Lightning bug
Burak was ook degene die verantwoordelijk is voor het ontdekken van de kritieke bug van 9 oktober. Destijds creëerde hij een 998-999 multisig transactie die werd afgewezen door BTCD en LND nodes. Daardoor werden dat hele blok en alle blokken die op de transactie volgden afgewezen door het netwerk.
I just did a 998-of-999 tapscript multisig, and it only cost $4.90 in transaction fees.https://t.co/CvBHaRAqPu
— Burak (@brqgoo) October 9, 2022
Het lukte hem voor een totale transactiefee van 4,99 dollar om het Lightning Network plat te leggen. Wat maar aangeeft dat de software nog in de kinderschoenen staat en niet geschikt is om grote bedragen te bewaren. Wees dus extreem voorzichtig als je met het Lightning Network speelt. Bitcoin zelf is nog altijd de meest veilig optie.
Zie het vooral als interessante technologie, die nog een hoop stappen te zetten heeft voordat het klaar is voor het grote werk. Dankzij figuren als Burak zet het netwerk echter wel stappen in de juiste richting. Het duurt iedere keer namelijk niet lang na het ontdekken van een bug, voordat de oplossing daar is. Uiteindelijk is dit dus vooral een positieve ontwikkeling voor het netwerk.
The post Analyse: Bitcoin Lightning Network ondergaat nood-update na kritieke bug
appeared first on Crypto-Insiders.