Twee medeoprichters van HashFlare, een bitcoin (BTC) cloud miner, weten met succes hun uitlevering vanuit Estland naar de Verenigde Staten te voorkomen. Ivan Turogin en Sergei Potapenko worden verdacht van fraude en witwassen met 18 aanklachten.
Op 29 november vernietigde het Circuit Court in Tallinn de uitleveringsbeslissing van een lagere rechtbank. Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt HashFlare, actief in 2015 tot 2019, van een Ponzifraude.
Honderdduizenden crypto slachtoffers en $575 miljoen schade
Bij deze oplichtingstruc worden oude investeerders betaald met het geld van nieuwe investeerders. De oplichting dupeerde honderdduizenden slachtoffers die in totaal $575 miljoen verloren.
Het bedrijf HashFlare beweerde hash-kracht te verhuren voor het minen van bitcoin (BTC) en moedigde aan tot investeringen in een fictieve bank. Turogin en Potapenko riskeren bij een veroordeling in Amerika een maximale gevangenisstraf van 20 jaar.
Beide heren zijn Estse staatsburgers en zijn in hun thuisland gearresteerd. De arrestatie volgde op een aanklacht door het Amerikaanse openbaar ministerie in 2022. In September keurde de overheid van Estland hun uitlevering goed.
Verbazende compensatie voor de fraudeurs en hun families
De beruchte Ponzifraude is een van de grootste fraudezaken in de geschiedenis van Estland. Volgens de BBC hielpen er 15 Amerikanen mee aan het onderzoek van de FBI.
FBI Looking for Hashflare Victims#seeking #mining #hashflareio #turõgin #hashflare #sergei #bitcoin #potapenko #cloud #victims #service #fbihttps://t.co/RvlFVWnxSj pic.twitter.com/wwp1iQfKJS
— Hacker News (@Hacker__News) January 6, 2023
De advocaten van Turogin en Potapenko brachten in het bezwaar bewijs naar voren over de detentieomstandigheden in de VS. Ze wezen op procedurele onregelmatigheden in de uitleveringsbevelen.
Het Circuit Court verwierp hierdoor de bevelen en wees het overheidsorgaan naar de regels van het Europees Hof van Justitie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Als compensatie besloot de rechtbank om Turogin, Potapenko en hun families een schadevergoeding te betalen van 100.000 euro.
Aanscherping Europese anti-witwas-regels
Estland nam onlangs verbeterde Anti-Money Laundering (AML)-wetten aan. Door deze wetgeving, waar ook de invoering van de Travel Rule van de Financial Action Task Force onder valt, moesten bijna 400 crypto-aanbieders hun deuren sluiten.
Ondanks de strenge regelgeving kwam de European Banking Authority (EBA) met een plan om de AML-regels aan te scherpen. Volgens de EBA is de regelgeving verouderd en dragen de nieuwe richtlijnen bij aan het verbinden van de verschillende systemen van crypto-aanbieders.
Het bericht Bitcoin miners ontlopen uitlevering ondanks fraude van $575 miljoen verscheen eerst op Crypto Insiders.
The post Analyse: Bitcoin miners ontlopen uitlevering ondanks fraude van $575 miljoen
appeared first on Crypto-Insiders.