Bitcoin miners in IJsland krijgen minder elektriciteit toebedeeld van het nationale elektriciteitsbedrijf Landsvirkjun. Dit is geen aanval op bitcoin, andere industrieën zoals aluminiumsmelterijen krijgen ook minder stroom.
Meerdere problemen oorzaak
Een vertegenwoordiger van Landsvirkjun zei dat er meerdere problemen zijn, waaronder een technisch probleem bij de elektriciteitscentrale, het niveau van het waterreservoir staat laag en de toegang tot energie van een externe partij verloopt moeilijk.
Het gevolg hiervan is dat er minder energie wordt toegewezen aan onder andere bitcoin miners die werkzaam zijn in het zuidwesten van IJsland. Vanaf 7 december (gisteren) zal Landsvirkjun voor een onbekende periode alle nieuwe aanvragen van miners voor elektriciteit afwijzen.
IJsland is populair onder miners
IJsland is al jaren lang populair onder miners, er is namelijk veel goedkope, hernieuwbare energie te verkrijgen. Daarnaast is het ook kouder dan andere populaire plekken om te minen, waardoor grote faciliteiten minder hoeven te investeren in het koelen van apparatuur.
Het Canadese Hive Blockchain Technologies, Genesis Mining en Bitfury Holding zijn de drie belangrijkste bitcoinbedrijven die miningfaciliteiten hebben in IJsland.
In 2013 verhuisde Cloud Hashing 100 miners naar IJsland. In november 2017 heeft het Oostenrijkse bedrijf HydroMiner GmbH ongeveer 2,5 miljoen euro opgehaald via een ICO om mininginstallaties rechtstreeks bij IJslandse energiecentrales te installeren.
Prijzen stijgen met 1,1%
Het land draait voor 99% op energie uit hernieuwbare bronnen. We hadden het in de intro al even over de aluminiumindustrie. Doordat zij minder energie krijgen, wordt het duurder om de smeltindustrie draaiende te houden. Er is al sprake van een hogere vraag, en een lager aanbod, en die dynamiek heeft er gisteren voor gezorgd dat de prijzen met 1,1% zijn gestegen.
Van China naar Texas
Vlak voor de zomer van dit jaar verbood China het minen van bitcoin binnen de landsgrenzen. Veel miners stopten ermee of werden gedwongen te verhuizen. De Amerikaanse staat Texas verwelkomde deze vluchtende miners met open armen.
Tijdens de vorige winter had Texas juist te maken met een falend energienetwerk, veel huishoudens hadden dagenlang geen elektriciteit. Bitcoin mining kan gek genoeg een rol in de oplossing spelen. Het is namelijk een industrie die ongeacht het tijdstip van de dag, elektriciteit kan afnemen, maar flexibel genoeg is om binnen een paar seconden af te schalen.
Inspelen op tekorten
De republikeinse senator Ted Cruz zei hierover:
‘Als je een stroomtekort of een stroomcrisis hebt, of het nu een bevriezing is of een andere natuurramp waarbij de capaciteit van de stroomopwekking uitvalt, dan hebben miners de mogelijkheid om die energie onmiddellijk te verschuiven om het weer op het net te krijgen.’
Het minen van bitcoin heeft geen aanlooptijd, en de apparatuur slijt ook niet door het regelmatig aan en uit te zetten. Daarnaast wordt er een programma gestart waarbij grote bedrijven (zoals dus deze miners) van tevoren energie inkopen. Als ze deze niet gebruiken kunnen ze het weer verkopen, terug aan het net. Dit is financieel een goede deal voor miners, ze verbinden zich aan een bepaalde hoeveelheid stroom. Deze kunnen ze ofwel gebruiken om te minen als het net het niet nodig heeft, of het met winst terug te verkopen als het net erom vraagt.
The post Bitcoin miners op IJsland op verplicht rantsoen, sinds gisteren veel minder energie beschikbaar appeared first on BTC Direct | Nieuws.