Tijdens de winterse storm in Texas in december 2022 was het Bitcoin-netwerk een grote bron van hulp voor het lokale stroomnet. In totaal leverden de Texaanse miners genoeg stroom terug om 1,5 miljoen kleine huishoudens van energie te voorzien of 300 grote ziekenhuizen te ondersteunen. Hiermee bewijzen Bitcoin miners dat zij een interessante rol kunnen spelen in de stabilisatie van stroomnetten.
Bitcoin mining als buffer
Als we de Satoshi Action Fund mogen geloven, dan leverden de miners bij elkaar ongeveer 1.500 megawatt aan stroom aan het Texaanse energienet. De grote vraag is natuurlijk hoe en waarom ze dit doen, want in principe verbruiken Bitcoin miners toch alleen maar stroom? De industrie voor Bitcoin miners is extreem competitief. Om die reden moeten miners altijd op zoek naar de laagste energieprijzen om hun machines met winst te kunnen laten draaien.
In Texas doen ze dit vooral door stroom te gebruiken waar op dat moment geen vraag naar is. Dankzij Bitcoin miners verdient Texas geld aan die overproductie en dat maakt het überhaupt mogelijk om met overschotten te werken. Onder normale weersomstandigheden zijn die overschotten niet nodig en kunnen Bitcoin miners deze gebruiken.
Zodra er bijvoorbeeld een sneeuwstorm uitbreekt, zoals we de afgelopen weken zagen in de Amerikaanse staat, dan zetten de Bitcoin miners hun machines uit en gaat de overproductie van stroom naar de lokale bevolking. Op die manier functioneert Bitcoin mining als een soort stootkussen en zorgt het voor de stabilisatie van het Texaanse stroomnet.
Heftige winterse storm
De winterse storm van de afgelopen weken was zo heftig, dat Binance zijn cloud-mining producten zelfs compleet moest afsluiten van 24 tot en met 26 december. In de dagen in aanloop naar kerst, zorgde een zogenoemde ‘explosieve cycloon’ voor extreme temperaturen door de Verenigde Staten. Miljoenen mensen kwamen zonder stroom te zitten en enkele tientallen mensen kwamen daardoor te overlijden.
Dankzij Bitcoin mining is het mogelijk om gedurende het hele jaar een overproductie te draaien, zonder dat de autoriteiten of energiebedrijven daar veel geld op verliezen. In het verleden was het lastig om toepassingen als Bitcoin mining te vinden om die stroom alsnog te verkopen. Het was op dat moment natuurlijk wel mogelijk om een overproductie te draaien, maar dat was zonder Bitcoin mining simpelweg te duur.
Het is wat dat betreft geen verrassing dat Texas een gigantische Amerikaanse staat is op het gebied van Bitcoin mining. Texas is verantwoordelijk voor 14 procent van de wereldwijde computerkracht van het Bitcoin netwerk.
Texas is niet de enige
Overigens is men in Texas niet de enige die deze krachtige toepassing van Bitcoin mining ontdekte. Ook in het Japanse Tokyo is de overheid namelijk begonnen met de eerste pilots om Bitcoin te minen met de overtollige energieproductie. Het gaat om het bedrijf Tokyo Electric Power Grid (TEPCO), het grootste energiebedrijf van Japan. Wat het extra interessant maakt dat specifiek dit bedrijf is begonnen met het minen van Bitcoin, is dat de Japanse overheid voor 50,1 procent eigenaar is van TEPCO.
We kunnen in die zin dus zeggen dat de Japanse overheid momenteel Bitcoin mijnt. Het doel van het project is om “effectief gebruik te maken van overtollige energie”, zo valt er in het persbericht te lezen. Met die energie gaan ze in Japan niet alleen Bitcoin minen, maar ook berekeningen maken voor projecten in het kader van kunstmatige intelligentie.
The post Bitcoin miners voorzagen 1,5 miljoen huishoudens van stroom tijdens winterstorm in Texas appeared first on BLOX | Nieuws.