Zo’n 14 jaar geleden werd de eerste transactie uitgevoerd met bitcoin (BTC), waardoor een revolutionair systeem in gang werd gezet. Door de jaren heen is de munt steeds verder in waarde gestegen en heeft het ook zeker zijn potentie laten zien. De vraag is dan ook wat de prijs van de grootste cryptomunt in de toekomst zal gaan doen. Een bekende vermogensbeheerder heeft in een analyse in juli van dit jaar een duizelingwekkende voorspelling gedaan.

BTC naar waarde van 52 miljoen dollar

Een van de bekendste vermogensbeheerders, VanEck, heeft vorige maand een toekomstanalyse van de bitcoin gedeeld met het publiek. In het artikel gaan zij uitgebreid in op allerlei facetten van de munt, waarna zij een voorspelling doen van de koers die het in 2050 zou kunnen gaan behalen.

Het Digital Assets Research Team van de beheerder heeft zich recentelijk gebogen over de mogelijkheden van bitcoin. Daarbij voorspelde zij een minimale koersprijs van 2,9 miljoen in 2050. Maar in het meest positieve scenario zou dit zelfs een bedrag van 52 miljoen dollar kunnen zijn. De hiervoor achterliggende gedachte is dat bitcoin volgens hen een belangrijke wereldwijde reservemunt zal gaan worden.

Bitcoin als wereldwijde reservemunt

Al tientallen jaren is de Amerikaanse dollar veruit de grootste reservemunt in de wereld. Volgens het onderzoek zou in de afgelopen 45 jaar gemiddeld zo’n 61% van de internationale betalingen met de Amerikaanse dollar zijn uitgevoerd. Terwijl de dollar stabiel is gebleven, kan men dat niet zeggen van de euro en de yen. Zo heeft de euro sinds 2005 een terugval van internationale betalingen gezien van 22% naar 14,5%. Daarnaast houden de centrale banken in de wereld ook minder euro’s onder zich. Tegen 2010 was dit nog 25,3%, terwijl dit momenteel rond de 19,75% ligt. De Japanse yen heeft zelfs nog een sterke daling gezien. Zij zagen de internationale betalingen met hun nationale valuta dalen van 12% rond 1995 naar 5% in 2023. De yen bij centrale banken is in diezelfde periode ook afgenomen van 6,2% naar 5%. Door de gaten die de valuta’s bij internationale betalingen en reserves laten vallen, zou bitcoin wellicht een belangrijke oplossing kunnen zijn, aldus VanEck.

Hoewel de dollar constant is gebleven, lijken steeds meer landen weg te stappen van de munteenheid. Hieraan liggen verschillende redenen ten grondslag, zoals wereldwijde politieke gebeurtenissen, de duurder wordende dollar voor landen met een dalende waarde van hun eigen valuta en de veranderende relaties die landen met de Golfstaten hebben. VanEck verwacht dat de Chinese yen tegen 2050 een significante rol zal spelen bij internationaal gebruik. Deze munteenheid is namelijk in de afgelopen jaren al in waarde verdubbeld. Daarnaast neemt China een groeiende rol in het wereldwijde financiële systeem.

Bitcoin is volgens het onderzoeksteam de beste oplossing als reservemunt voor de toekomst. Zo is de munt gedecentraliseerd, waardoor het transparant is en de werking ervan niet door politiek beleid kan worden beïnvloed. 

Groei in gebruik van BTC zal prijs doen stijgen

De prijsvoorspelling voor bitcoin hebben de onderzoekers gebaseerd op drie factoren: de snelheid van de munt, het bruto binnenlands product (nationaal en internationaal) in BTC en de actief circulerende bitcoin voorraad. Het onderzoek schrijft de verwachting op dat de bestaande grote valuta’s zo’n 20% zullen afnemen in marktaandeel in de komende jaren. Tegelijkertijd zal de rol van bitcoin verder toenemen. Zo zal er een verwachte toename zijn van 5% voor nationale betalingen en 10% voor internationale betalingen. Centrale banken zullen door de groei, zo’n 2,5% van hun bezittingen in bitcoins bewaren tegen 2050. Doordat de munt een betrouwbare en waardevaste investering zal worden, zal zo’n 85% van de beschikbare bitcoins uit de circulatie zijn gehaald tegen die tijd.

De geschatte bitcoinprijs zal in 2050 dus uitkomen op 2,9 miljoen. Wanneer de komende jaren zeer positief zijn, zou dit kunnen toenemen naar 52 miljoen dollar per bitcoin. Echter wanneer het verloop zwak en negatief zal zijn, dan verwacht men tegen dat jaar een koers van 130.000 dollar.

Critici zien negatieve toekomst voor bitcoin

Het onderzoek spreekt niet over de mogelijkheid dat de bitcoin waarde naar een nulpunt zou kunnen dalen. Toch zijn er bekende critici, die dit toekomstbeeld duidelijk hebben uitgesproken. Zij geloven dat bitcoin uiteindelijk niks meer waard zal zijn, omdat het op niets gebaseerd is. Een andere belangrijke factor zouden de wereldwijde overheden zijn. Wanneer zij gezamenlijk ervoor zouden kiezen om cryptocurrencies uit het financiële systeem te werken, dan zal de waarde ervan ook flink gaan kelderen.

Momenteel zijn vele overheden ook zelf al bezig met een eigen digitale valuta. Hetgeen ook een gevaar kan zijn voor bitcoin, wanneer overheden enkel hun eigen digitale valuta’s zullen toelaten en de grootste cryptomunt zullen uitsluiten. Ook in dat geval zal de koers van bitcoin zeer waarschijnlijk hard dalen. Wanneer deze wegen niet zullen volgen, zullen er ook nog oplossingen moeten worden gezocht tegen de volatiliteit en schaalbaarheid van de munt. Alleen dan is een massale adoptie van bitcoin mogelijk.

Het bericht Bitcoin naar de maan: VanEck voorspelt koers van $52 miljoen verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!