Met de jaarlijkse belastingaangifte voor de deur staan veel Nederlanders voor de opgave hun vermogen correct op te geven. Waar traditioneel spaargeld en aandelen bekende posten zijn, blijft het cryptovermogen, zoals bitcoins (BTC), vaak nog een onzichtbare factor voor de Belastingdienst. Maar het verbergen van je bitcoinfortuin kan een gevaarlijke zet zijn.. Vanaf 2025 belooft de situatie namelijk te veranderen, met nieuwe regelgeving die de fiscus een duidelijker beeld zal geven.
De huidige staat van crypto-aangifte
Op dit moment is het zo dat veel cryptobezitters hun digitale fortuin niet opgeven bij de belastingaangifte, mede omdat crypto niet automatisch gemeld wordt aan de fiscus door cryptoplatforms. Dit heeft tot gevolg dat vermogens in de vorm van bitcoin of andere munten een soort van “onzichtbaar” blijven voor de overheid. Maar ondanks deze onzichtbaarheid, waarschuwt de Belastingdienst dat het verzwijgen van dergelijk bezit serieuze gevolgen kan hebben. Het bewust of onbewust niet melden van deze activa kan leiden tot boetes en naheffingen, vooral wanneer men besluit om de crypto’s te converteren naar euro’s en de banken hier vragen over gaan stellen.
Een grote verandering staat op de horizon met de introductie van nieuwe Europese regelgeving in 2025. Deze regels zullen cryptoplatforms verplichten om de bezittingen van hun gebruikers te rapporteren aan de nationale belastingautoriteiten. Dit betekent dat vanaf dat moment het vermogen in cryptovaluta, net als alle andere vermogensvormen, zichtbaar zal zijn voor de Belastingdienst. Het ‘verstoppen’ van je bitcoins zal vanaf dan dus verleden tijd zijn voor klanten van cryptoplatforms.
Hoe de Belastingdienst achter cryptovermogen op bijvoorbeeld hardware wallets zou moeten komen is onbekend. Maar het liquideren van deze middelen verloopt in de praktijk vaak via handelsplatformen, waardoor je alsnog op de radar van de Belastingdienst belandt.
Crypto wordt steeds beter gereguleerd
Experts adviseren dan ook om proactief te zijn en, indien nodig, alsnog aangifte te doen voor voorgaande jaren. Dit kan potentiële boetes verminderen. Het verzwijgen van cryptovaluta kan misschien op korte termijn voordelig lijken, maar op de lange termijn loont het om transparant te zijn over je digitale vermogen.
De aanstaande regelgeving in 2025 gaat een nieuw hoofdstuk inluiden voor de behandeling van cryptocurrencies in de belastingaangifte. Waar ze nu nog grotendeels “onzichtbaar” zijn voor de fiscus, zal dat binnenkort veranderen. Voor bezitters van bitcoin, NFT’s, en andere digitale activa wordt het steeds belangrijker om zich bewust te zijn van hun fiscale verantwoordelijkheden en het risico van verzwijgen te vermijden.
Het bericht Bitcoin niet opgegeven bij de belasting? Belastingdienst komt in actie verscheen eerst op Crypto Insiders.