Een slecht begin van de week voor bitcoin. De koers blijft kelderen en is op het moment van schrijven 33.700 dollar (32.000 euro). Dit is de laagste waarde sinds 24 juli 2021, het grote verschil is dat de waarde destijds omhoog klom.
Bitcoin heeft 22% ingeleverd afgelopen maand
Gisteren werd de psychologische grens van 35.000 dollar beslecht, en het einde lijkt nog niet in zicht. De afgelopen maand heeft de bitcoin koers 22% moeten inleveren.
De neerwaartse druk begon nadat de Amerikaanse centrale bank had aangekondigd de rente te verhogen, waardoor het korte herstel dat Bitcoin eerder die week genoot, teniet werd gedaan. Bitcoin liet hetzelfde patroon zien als de aandelenmarkten. Eerst een kleine stijging omdat de renteverhoging lager uitviel dan het worst case scenario, om vervolgens in elkaar te zakken.
Volatiliteit alom dus.
Institutionele investeerders stappen massaal uit cryptofondsen
Dit is ook te zien aan het gedrag van investeerders. Volgens een analyse van CoinShares begonnen institutionele beleggers een week geleden geld te onttrekken uit verschillende bitcoin fondsen. De uitstroom van bitcoin bedroeg in die week in totaal 133 miljoen dollar, het hoogste sinds juni 2021.
CoinShares volgt institutionele cryptoproducten zoals de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), 21Shares Crypto Basket Index ETP (HODL) en zijn eigen CoinShares XBT-producten die onder andere Bitcoin en Ethereum volgen.
Toch denkt James Butterfill, auteur van de analyse van CoinShares, dat dit niet per se slecht hoeft te zijn: “Dit weerspiegelt niet dezelfde bearishness die we aan het begin van dit jaar zagen.” Hij verwijst naar een periode van vier weken aan het begin van 2022 toen institutionele beleggers 467 dollar miljoen uit cryptofondsen haalden.
Let wel, dit bedrag is moeilijk te vergelijken met die 133 miljoen dollar van vorige week, want dat gaat alleen over bitcoin. Maar het gedrag en de trend kun je goed volgen in onderstaande grafiek.
Als geld uit fondsen stroomt, dan kan dat als bearish worden beschouwd, omdat het aangeeft dat beleggers een specifieke cryptovaluta verlaten en naar andere activa gaan, denk aan goud, contant geld, aandelen of bijvoorbeeld obligaties. Omgekeerd kan de instroom in een actief als bullish worden beschouwd.
Terra verkoopt bitcoin
Er is ook een theorie dat Terra deels verantwoordelijk is voor de daling van de bitcoin koers. Anchor is een leenprotocol waar je rente op je crypto kan krijgen, maar dit protocol zag een enorme uitstroom van UST (de stablecoin van Terra). De waarde van UST wordt door een algoritme op 1 dollar gehouden, dat gebeurt door de aankoop en de verkoop van onder andere bitcoin. Heel even was UST minder waard dan 1 dollar, omdat veel investeerders hun UST inwisselden voor echte dollars en andere crypto.
Om de prijs van UST te stabiliseren, heeft Terra een deel van hun bitcoin moeten verkopen, wat voor nog meer neerwaartse druk zorgde.
Het is nog niet duidelijk hoeveel van hun bitcoin Terra Foundation heeft verkocht, maar het zal geen klein aantal zijn. Volgens Anchor was er namelijk een uitstroom van 2 miljard dollar aan UST.
Aanval en concurrentie
Daarnaast was er één wallet die voor 285 miljoen dollar aan UST verkocht op Curve en op Binance. Dit werd opgevolgd door grote shortposities op Luna (crypto van Terra). Er wordt gesuggereerd dat iemand het project van Terra wil aanvallen.
Op 22 april schreven we dat Tron, een ander blockchain project, UST probeert te kopiëren door een eigen stablecoin te lanceren. Hoe deze stablecoin werkt komt in grote lijnen overeen met UST. Wellicht dat er ook investeerders hun UST hebben ingeruild voor dit nieuwe project.
Justin Sun is de grote man bij Tron, maar de kans is klein dat hij achter deze aanval zit. Hij kocht kortgeleden namelijk nog voor 1 miljoen dollar UST, waarschijnlijk om te gebruiken als onderpand voor de stablecoin van Tron.
The post Bitcoin onder 34.000 dollar, laagste sinds juli appeared first on BTC Direct | Nieuws.