Bitcoin staat al enige tijd onder druk en lijkt nu in gevecht om de koers van 29.000 dollar te behouden, de S&P 500 verloor afgelopen week 2,33 procent en Fitch verlaagde zijn kredietbeoordeling van de Verenigde Staten; zijn dit de eerste tekenen van een recessie? Het lijkt erop dat het sentiment langzaam begint te draaien.

Amerika van AAA naar AA+

De lange-termijn staatsobligaties van de Verenigde Staten van Amerika zijn door kredietbeoordelaar Fitch verlaagd van AAA naar AA+. In principe heeft dat geen directe gevolgen voor Amerika, omdat ze nog steeds de meest dominante economie ter wereld zijn en er geen alternatief is (qua veiligheid) voor zijn staatsobligaties.

Dit betekent dus niet dat de hele wereld meteen overspringt op de staatsobligaties van andere landen. In Europa zijn de problemen misschien nog wel groter dan in de Verenigde Staten.

Het is echter te kort door de bocht om te roepen dat het helemaal niets voorstelt. James McCormack van Fitch zei er eerder dit jaar het volgende over: “Het is niet alleen het schuldplafond (dat ons zorgen baart). Wat we zien is een continue verslechtering van het beleid.”

De Amerikaanse overheid kampt ieder jaar met grote tekorten en de rode inkt blijft vloeien. In de eerste negen maanden van het fiscale jaar is het tekort verdriedubbeld. Fitch zegt zelfs dat de Amerikaanse overheid geen plan lijkt te hebben om de problemen op te lossen.

De bovenstaande grafiek van Tradineconomics.com spreekt boekdelen. De schulden ten opzichte van het bruto binnenlands product (BBP) schieten omhoog. Verder dreigt er vanwege de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank een recessie voor het land (vergeet niet dat de rente van 0,25 naar 5,50 procent gestegen is).

We moeten de verlaagde kredietbeoordeling van Fitch niet groter maken dan is het, maar in principe zeggen zij hiermee wat bitcoiners al jaren roepen. Namelijk dat het fiatsysteem op deze manier op de lange termijn onhoudbaar is.

Bitcoin onder druk en aandelen onderuit

De afgelopen weken hebben we allemaal gezien dat het bitcoin maar niet lukt om definitief boven de 30.000 dollar uit te breken. Ondanks al het goede nieuws kunnen de bulls het momentum niet herpakken. Nu lijken ze zelfs moeite te hebben om de 29.000 dollar te bewaken. Tot nu toe hielden aandelen zich sterk, maar afgelopen week ging de S&P 500 ook onderuit.

Zou dit dan het begin van de recessie zijn? Door de sterke prestaties van risico-assets in 2023 leek iedereen met het idee te leven dat de renteverhogingen van de centrale bank er niet meer toe doen en de recessie er niet meer van zou komen.

Nu zien we duidelijk het sentiment omslaan, worden investeerders voorzichtiger en lijkt er wat angst in de markt te kruipen. De zachte landing die de afgelopen weken een “zekerheid” leek voor de Amerikaanse economie, is nu opeens niet zo’n zekerheid meer.

De matige prestaties van de bitcoin koers kunnen zomaar een voorbode zijn voor de rest van het jaar. Als we de recessie krijgen, dan kan dat voor stevige correcties zorgen, maar daarmee mogelijk ook voor interessante instapkoersen.

Voor 2024 staat voor bitcoin immers de halving op het programma en we hebben als wildcard ook nog de Spot Bitcoin ETF van BlackRock. Wat dat betreft is er voldoende om hoopvol over te zijn.

Als laatste is bitcoin door Satoshi Nakamoto gebouwd als antwoord op het onhoudbare fiatsysteem. In die zin is de kredietbeoordeling van Fitch van Amerika een bevestiging dat bitcoiners iets fundamenteels op het spoor zijn.

The post Analyse: Bitcoin onder druk en aandelen onderuit, komt de recessie nu?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!