De bekendste cryptocurrency, Bitcoin, staat voor een interessante periode. Uit recente gegevens blijkt dat Bitcoin op weg zou kunnen zijn naar een correctie zoals we deze ook gezien hebben in de zomer van 2021.
Hoewel verwacht wordt dat bitcoin zijn recordhoogtes later dit jaar opnieuw zal gaan bereiken, laten gegevens zien dat de huidige correctie mogelijk nog erger kan worden voordat er een periode van herstel begint. Dit patroon doet denken aan de prestaties van bitcoin tussen de twee pieken in 2021.
De waardering van bitcoin
Een belangrijke indicator voor de waardering van Bitcoin is de CryptoQuant’s Bitcoin Profit en Loss Index. Deze index, die momenteel rond zijn 365-dagen moving average schommelt, helpt handelaren te bepalen of Bitcoin zich in een stijgende (bull) of dalende (bear) markt bevindt.
Historisch gezien heeft een neerwaartse kruising van deze index geleid tot grote prijsdalingen. Dit gebeurde bijvoorbeeld tussen mei en juli 2021 en opnieuw tussen november en december 2021.
Julio Moreno, hoofd onderzoek bij CryptoQuant, denkt dat Bitcoin zich momenteel in een situatie bevindt waarin er twee mogelijkheden zijn. Een lokale bodemvorming, of een forse correctie vergelijkbaar met die van de zomer van 2021.
De ongerealiseerde verliezen van handelaren zijn nu opgelopen tot -17%. Dat is het diepste punt sinds de ineenstorting van de FTX-beurs in november 2022, onder leiding van Sam Bankman Fried.
Huidige prijsbewegingen en vraag
De huidige handelsmarges zijn uitzonderlijk negatief, wat erop kan wijzen dat Bitcoin dicht bij een bodem zit. Bitcoin test momenteel voor de derde dag op rij de belangrijke steun op $57.000, nadat het vorige week onder dit niveau zakte.
Sinds maart, toen Bitcoin een recordhoogte van meer dan $73.000 bereikte, is de prijs gedaald en heeft de cryptocurrency moeite om terug te keren naar die hoogtes. Ondanks de lage prijzen vertoont de vraag naar Bitcoin sinds mei een stijgende lijn, met een groeiend aantal whales (grote investeerders) die Bitcoin vasthouden.
Bitcoin blijft onder druk ondanks groeiende vraag
Hoewel er een stijgende vraag is, heeft de digitale valuta nog steeds te maken met tegenwind. De liquiditeit van stabiele munten, die nodig is voor een prijsstijging, versnelt nog niet. Dit kan het potentieel voor een aanzienlijke prijsstijging van Bitcoin vertragen.
Bovendien verkopen middelgrote en grote Bitcoin-miners nog steeds een deel van hun bezit, wat extra druk op de prijs uitoefent. Deze verkoopactiviteiten kunnen bijdragen aan de huidige prijsdaling en de onzekerheid op de markt vergroten.
Het bericht Bitcoin ‘op randje van crash’, 2021-scenario is mogelijk verscheen eerst op Crypto Insiders.