Landen waarvan de nationale munt snel koopkracht verliest ‘hebben bitcoin nodig’, terwijl in landen met stabielere munten bitcoin ‘handig is om te hebben’, zo luidt de conclusie van het ‘Global State of Crypto’ verslag van handelsplatform Gemini. Andere soortgelijke onderzoeken lijken dat te beamen.

Bitcoin en inflatie

Afgelopen jaar heeft de bitcoinmarkt een omslagpunt meegemaakt, schrijft Gemini in het verslag. Het eerst schimmige, voor hackers en nerds bedoelde internetgeld is nu een gevestigde nieuwe asset class dat erkend wordt door institutionele beleggers, overheden en burgers.

Volgens het verslag hebben 40% van alle bezitters van digitale bezittingen zoals bitcoin in de Verenigde Staten, Latijns Amerika, en Azië hun eerste aankoop in 2021 gedaan. Het verslag baseert zich op een enquête met 30.000 respondenten uit 20 verschillende landen verdeeld over 6 continenten. Uit het verslag blijkt dat hoge inflatie en waardevermindering van nationale munten krachtige drijfveren zijn voor het gebruik van bitcoin. Vooral mensen in ontwikkelingslanden met opkomende economieën hebben baat bij bitcoin als decentrale en alternatieve vorm van geld. Vaak zijn er in deze ontwikkelingslanden geen of slechte mogelijkheden tot internationale betalingen of is de nationale munt onderhevig aan inflatie.

‘De kans dat respondenten van plan zijn in het aankomende jaar bitcoin te kopen was 5 keer zo groot wanneer ze afkomstig zijn uit landen waarbij de waarde van de munt 50% of meer is gedaald tegenover de Amerikaanse dollar in de afgelopen 10 jaar dan respondenten die een mindere waardevermindering van hun geld hadden meegemaakt’, zo staat er in het verslag.

Voorbeelden

Voorbeelden zijn de Braziliaanse real en de Zuid Afrikaanse rand. De real maakte afgelopen decennia een waardevermindering van maar liefst 218% mee vergeleken met de dollar. Hier staat tegenover dat 45% van de Braziliaanse respondenten laten weten van plan te zijn het komende jaar bitcoin te gaan kopen.

In landen waar de gangbare munt tegenover de dollar stabiel bleef, zoals in Hongkong, waren de resultaten duidelijk anders. ‘Slechts’ 5% van de respondenten lieten weten van plan te zijn om bitcoin aan te schaffen. Een groot contrast met landen waar er wel sprake is van grote waardevermindering van geld.

Afrika

Andere onderzoeken lijken dat te beamen. Zo bleek uit een ander onderzoek van KuCoin over de adoptie van bitcoin in Afrika dat maar liefst 35% van alle 18-60 jarige bitcoin of andere digitale assets bezit. Voornamelijk de jongeren zijn verantwoordelijk voor deze getallen. 52% van de bitcoin bezitters in het land is onder de 30.

Ook in Nigeria verliest de lokale valuta snel waarde. De waarde van de naira daalde in de afgelopen 6 jaar met 209% vergeleken met de dollar.. De conclusie van dit onderzoek is vergelijkbaar met die van het eerder besproken onderzoek van Gemini: De mate van bitcoin adoptie in een land is over het algemeen gesproken substantieel groter in landen waar er door hoge inflatie vraag is voor een alternatief spaarmiddel.

Bitcoin wordt in Afrika ook steeds vaker als betaalmiddel gebruikt. Voor inwoners van Nigeria is het ontvangen en versturen van geld een nachtmerrie. Hoge transactie kosten gecombineerd met onbetrouwbare systemen, lange transactietijden, volatiele munten en de kans op censuur maken het voor mensen niet makkelijk handel te drijven.

Francis Ngannou

Tijdens het Bitcoin 2022 evenement sprak wereldkampioen zwaargewicht bij de Ultimate Fighter Championship (UFC) Francis Ngannou over de potentie van Bitcoin voor Afrika.

Ik geloof in bitcoin, en ik denk dat het de toekomst is voor Afrika’, zo vertelt Ngannou.

Bekijk hier het hele interview met de ‘baddest man on the planet‘ waarin Ngannou uitlegt waarom bitcoin niet alleen als ‘spaarmiddel‘ maar ook als ‘oppotmiddel‘ wordt gebruikt in Afrika.

Ngannou is niet de enige vechter die een voorstander is van bitcoin. UFC baas Dana White maakte vorige week bekend vanaf heden bonussen deels uit te betalen in de digitale munt. Na elk pay-per-view event kunnen kijkers stemmen op de beste vechters van de avond, de top 3 zal worden beloond met $30.000, $20.000 of $10.000 in bitcoin.

De besproken onderzoeken naar de bitcoin adoptie in landen als Nigeria laten zien hoe de digitale munt als fundering voor een nieuw monetair systeem kan gaan werken. Bitcoin biedt voor vele Afrikanen een oplossing voor het slecht monetair beleid, het moeilijke internationale betalingsverkeer en geeft mensen de mogelijkheid tot een financiële identiteit.



Bitcoin heeft geen last van hoge inflatie, lees hier hoe dat zit.

The post Analyse: Bitcoin populairder in landen met hoge inflatie
appeared first on BitcoinNL.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!