Bitcoin (BTC) staat onder druk omdat grote beleggers, de zogenaamde whales, hun bitcoin-voorraad verkopen. Dat vergroot de kans dat de prijs onder de $50.000 zakt. Deze trend wordt gedreven door zorgen over marktschommelingen en mogelijke renteverlaging in de Verenigde Staten. De recente verkopen door deze grote spelers suggereren dat ze willen profiteren van hun winsten of verliezen willen beperken, wat bijdraagt aan een negatieve marktperspectief voor de nabije toekomst.
September dreigt bloedbad te worden voor bitcoin
Er lijkt een renteverlaging in Amerika aan te komen. Op 18 september zal de Federal Reserve (FED) een nieuwe FOMC-meeting houden. De grote spelers op de markt bereiden zich voor op een daling van de bitcoin-prijs. De prijs per BTC zou in september, of eerder zelfs, onder de $50.000 kunnen schieten.
Daarmee dreigt opnieuw een rode negende maand van het jaar voor bitcoin. Historisch gezien is september een slechte maand voor de prijs van bitcoin. In de 15 jaar lange geschiedenis heeft bitcoin september pas drie keer in de plus afgesloten.
Een slimme bitcoin-whale speelde hier op in: hij verkocht maar liefst 100 BTC met een waarde van $5,3 miljoen. Daarmee wist de man een slordige winst van $206.000 te boeken. Hij was niet de enige met dat idee. In totaal is er 402.000 BTC verkocht voor een waarde van $21 miljard. Dat blijkt uit gegevens van het blockchainanalysebedrijf Lookonchain.
Lookonchain stelt dat de mensen die hun bitcoin verkochten graag quitte wilde spelen op hun investeringen. Uit een post op X van 7 september blijkt het volgende:
“836.000 adressen kochten 402.800 BTC ($21 miljard) tegen een prijs tussen $51.113 en $54.303. Deze adressen zullen waarschijnlijk verkopen in de buurt van break-even”, stelt het analysebedrijf.
Deze bitcoin-holders hebben aan aanzienlijke impact op de cryptomarkt. Wanneer zij grote hoeveelheden verkopen in dit geval, kunnen ze de prijs van een munt aanzienlijk beïnvloeden door de vraag en het aanbod in de markt te verstoren. Hun transacties kunnen leiden tot snelle prijsdalingen, wat kleinere beleggers kan destabiliseren en tot paniekverkopen kan leiden.
Bitcoin onder de $50.000 lijkt een kwestie van tijd
Arthur Hayes, de ex-CEO van cryptobeurs BitMEX, denkt dat een daling onder de $50.000 deze week nog in het bitcoin-nieuws kan verschijnen. Op 6 september liet hij in een post weten:
“BTC voelt zwaar aan, ik mik dit weekend op onder de $50.000. Ik heb een brutale short genomen. Bid voor mijn ziel, want ik ben een roekeloze gokker.”
Alvin Kan, chief operating officer van Bitget Wallet, heeft hier een hele andere kijk op. Volgens hem zal de koers van bitcoin pas meer neerwaartse druk ervaren wanneer het rentebesluit van de FED dichterbij komt. Dat is pas tegen de datum van 18 september, laat hij aan CoinTelegraph weten:
“We verwachten dat BTC en de aandelenmarkten neerwaartse druk zullen ondervinden in de aanloop naar de aankondiging van de officiële renteverlaging door de Fed. Zodra de renteverlaging wordt bevestigd na de FOMC-vergadering in september, zien we mogelijk een korte tot middellange boost in risicovolle activa.”
Maar waar blijft die crypto bullrun nou?
In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt? Luister en volg onze podcast om up-to-date te blijven.
Het bericht Bitcoin-prijs onder druk: daling onder $50.000 dreigt dankzij whales verscheen eerst op Crypto Insiders.