Afgelopen donderdag schreven we over de opstand in Kazachstan die het resultaat lijkt te zijn van een snelle stijging van de benzineprijs en een langzaam groeiende afkeer tegen van de zittende regering.
Het volk heeft de regeringsleiders met succes gedwongen af te treden, maar niet voordat die regering de opstand probeerde te onderdrukken door het internet in het land volledig af te sluiten.
Direct effect op rekenkracht Bitcoin
De situatie in Kazachstan nog steeds aan de gang dus het is gissen naar wat er op de middellange termijn zal gebeuren, maar de stap van de overheid om het internet af te sluiten, heeft mogelijk direct effect gehad op het Bitcoin-netwerk. De hashrate liet namelijk meteen een daling zien.
China verbood vorig jaar het minen van bitcoin en door de goedkope energie zijn veel miners van China naar Kazachstan getrokken. Het grootste deel vluchtte naar de Verenigde Staten, maar Kazachstan had ook te maken met een instroom aan miners. Velen schatten dat het land de thuisbasis is van ~ 18% van de hashrate die aan het Bitcoin-netwerk is gewijd.
Als je kijkt naar het aantal blokken dat de donderdag door de grote miningpools is gemined en dat vergelijkt met het aantal blokken dat door die pools in de voorgaande vijf dagen is gemined, lijkt het erop dat de productie van blokken is vertraagd omdat veel miners niet in staat waren om rekenkracht bij te dragen nadat de regering het internet had afgesloten.
Foundry, AntPool, F2Pool, Slush en Luxor leken minder blokken te hebben gemined dan ze waarschijnlijk hadden moeten doen als de hashrate relatief stabiel was gebleven. Dit lijkt een bevestiging dat Kazachse miners van het netwerk waren afgesneden, althans tijdelijk.
Hoe kan bitcoin zichzelf beschermen?
Als dit echt klopt, dan roept het de vraag op; hoe kunnen miners en de rest van het bitcoin ecosysteem optreden om ervoor te zorgen dat dit soort aanvallen de productie in de toekomst niet verstoort?
De vraag is wellicht prematuur, maar kijkend naar hoe de hele wereld de afgelopen twee jaar heeft meegemaakt, is het niet eens zo vergezocht. Als landen vrijwel gelijktijdig hun economie volledig dichtgooien, dan is het afsluiten van internet ook zeker een mogelijkheid, hoe klein ook.
Dit scenario is uiteraard wel heel extreem, maar een als bitcoin voldoende robuust en anticensuur wil blijven, is dit wel iets om rekening mee te houden. Op de een of andere manier zouden bitcoiners minder afhankelijk moeten worden van gecentraliseerde internetserviceproviders. Dit geldt uiteraard in het bijzonder voor miners, maar ook nodes.
Eigen internet provider worden
Kan een miner een eigen internet service provider (ISP) draaien? Wellicht wel, via de al bestaande internetverbindingen, via satellieten (maar dat is traag), via radio, en van mesh-netwerken.
Actually many Bitcoiners already operate their own ISPs and my ISP is peered to their ISPs so it’s slowly happening – basically if you’re a miner it’s a huge risk for your business to only have a single connection to the Internet, as those miners in KZ just found out the hard way
— wiz (@wiz) January 5, 2022
Veel miners erkennen dat vertrouwen op het internet een single point of failure is, en de tweet van Wiz hierboven demonstreert dat het mogelijk is om een eigen ISP te draaien.
Aanval op het volk
De situatie in Kazachstan was geen aanval op bitcoin miners, of op bitcoin, maar een aanval op het normale volk. De bitcoin miners zijn niets meer dan nevenschade in de opstand.
Toch zet het wel aan het denken, miners moeten iets bedenken om niet beïnvloed te worden door de extreme maatregelen die regeringen kunnen nemen om de vrije verspreiding van informatie te beperken.
The post Bitcoin productie stokt nadat overheid Kazachstan internet afsluit appeared first on BTC Direct | Nieuws.