De Federal Reserve (Fed) heeft besloten de rentetarieven ongewijzigd te laten. Deze beslissing houdt de benchmark overnachtingsrente op een niveau van 5,25% tot 5,50%. De beslissing van de Federal Reserve komt na een periode van twee jaar van agressieve monetaire beleidsverstrakking als reactie op een aanzienlijke inflatiestijging, die een 40-jarig hoogtepunt bereikte. De stap van de centrale bank geeft blijk van een voorzichtige benadering ten aanzien van het beheersen van economische groei en inflatiedruk.

Ondanks het constant houden van de tarieven, voorspellen Fed-functionarissen een verlaging van de rentetarieven met driekwart procentpunt tegen het einde van 2024. Deze projectie sluit aan bij hun toezegging om het inflatiedoel van 2% van de Amerikaanse centrale bank te bereiken. De beleidsverklaring benadrukte dat de inflatie “verhoogd” blijft, maar toont optimisme voor economische verbetering. Het beschreef de economische activiteit als uitbreidend in een solide tempo, met sterke banenwinst en een lage werkloosheidsgraad.

Economische projecties en inflatieverwachtingen

De bijgewerkte kwartaaleconomische projecties van de Fed geven een lichte aanpassing in de verwachtingen aan. De persoonlijke consumptie-uitgaven prijsindex, exclusief voedsel en energie, wordt verwacht te stijgen met een tarief van 2,6% tegen het einde van het jaar. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de 2,4% projectie uitgegeven in december. De herziening weerspiegelt een steviger dan verwachte vooruitgang in de richting van het verminderen van inflatie naar het beoogde tarief.

Ook de economische groeiprognoses zijn naar boven bijgesteld. De groei wordt nu verwacht op 2,1% voor het jaar, een verbetering van de 1,4% die in december werd geprojecteerd. Bovendien wordt verwacht dat de werkloosheidsgraad in de VS het jaar zal eindigen op 4%. Dit is lager dan de eerder verwachte 4,1% en blijft dicht bij het tarief van 3,9% geregistreerd in februari. Deze aanpassingen onderstrepen een optimistischer vooruitzicht voor de economie, ondanks de uitdagingen van het beheersen van inflatie.

Bitcoin vooruitzicht na Fed rapport

Bitcoin (BTC), de leidende cryptocurrency naar marktkapitalisatie, heeft hoge prijsvolatiliteit ervaren in de laatste 24 uur. Momenteel handelt BTC in een positief sentiment, waarbij zijn prijs vandaag een stijging van 5% heeft opgetekend en wordt verhandeld op $67.000. Daarentegen heeft de nieuwe inflatiestrategie van de Fed een bearish effect op de crypto.

Deze recente prijsstijging volgt na een eerdere periode waarin BTC zijn recordhoogte van $73.750,07 op 14 maart bereikte, maar vervolgens een daling van 12,85% ervoer.

Het bericht Bitcoin schiet omhoog door rentebesluit Amerikaanse Federal Reserve verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!