Bitcoin (BTC) handelt al bijna een maand lang op enkele uitzonderingen na in een behoorlijk krap bereik rond de 26.000 dollar. Vóór de grote koersdaling op 16 augustus handelde bitcoin nog zo’n 12 procent hoger vlak boven de 29.000 dollar. Het mag duidelijk zijn dat het sentiment op de markt er momenteel een stuk slechter voorstaat dan een maand terug. Wat is de huidige stand van zaken en wat kunnen we eruit afleiden voor de BTC koers?
Bitcoin Fear & Greed Index
De ‘Fear & Greed Index’ is een welbekende indicator die het sentiment op de bredere cryptomarkt meet. Specifiek illustreert de Fear & Greed Index, zoals de naam al doet vermoeden, in hoeverre de markt op het specifieke moment gedreven wordt door angst (fear) of hebzucht (greed).
De index wordt weergegeven op een schaal van 0 tot 100 waarbij een score van 0 duidt op een extreem angstsentiment, terwijl een score van 100 wijst op extreem veel hebzucht in de markt.
De index wordt vaak gebruikt als hulpmiddel voor investeerders en handelaren. Zo kan een extreem hebzuchtige score een teken zijn van een oververhitte markt die toe is aan een correctie.
Een score boven de 54 wijst op een hebzuchtig sentiment en een score onder de 46 betekent een angstig sentiment op de cryptomarkt. Momenteel staat de Fear & Greed Index gelijk aan 41. Kijkende naar de ontwikkelingen van de indicator is echter duidelijk te zien dat op 12 september een lokaal dieptepunt van 30 werd bereikt.
Dit had uiteraard alles te maken met de destijdse koersdaling van bitcoin. De BTC koers verloor 2,5 procent en bereikte zijn cruciale steunniveau van 24.800 dollar.
Dit was één van de weinige uitschieters in de Fear & Greed Index van de afgelopen weken. Terwijl de bitcoin prijs als een magneet rond de 26.000 dollar bewoog, bleef de indicator om en nabij de 40 hangen. Alleen eind augustus, toen bitcoin kortstondig tot een piek van 28.000 dollar steeg, bereikte de indicator een waarde van 52.
Implicaties voor de BTC koers
Scores van 25 of lager wijzen op een extreem angstig sentiment onder crypto-investeerders en vallen historisch gezien vaak samen met bodems in de BTC prijs. Andersom vallen scores van ten minste 75 (extreme hebzucht) vaak samen met lokale pieken.
Bitcoin heeft over het algemeen de neiging het tegenovergestelde de doen wat de meeste beleggers verwachten. In de extreme gebieden is deze verwachting het sterkst, vandaar dat er vaak een trendommekeer plaatsvindt.
Mocht bitcoin wederom een uitglijder maken en dit keer door de steunzone van 24.800 dollar vallen, dan zou de index weleens in het territorium van extreme angst terecht kunnen komen. Wellicht is dit het zetje wat een trendommekeer in gang zal zetten.
The post Analyse: Bitcoin sentiment dicht bij dieptepunt, trendommekeer op komst?
appeared first on Crypto-Insiders.