Het weekend begint met een knal! Bitcoin stijgt 11% en is op dit moment 19.400 euro waard (21.000 dollar). Die stijging heeft de nodige slachtoffers gemaakt. Investeerders hebben zijn voor 600 miljoen euro aan short-posities geliquideerd.
Wat een begin van 2023 voor bitcoin
Het is een understatement om het begin van het jaar gunstig te noemen voor de cryptomarkt. Veel altcoins zijn sinds 1 januari hard gestegen, en nu is het de beurt aan Bitcoin.
Bitcoin was op 1 januari 15.400 euro en na een rustige eerste paar dagen begon het waarde toe te nemen en brak eerder deze week boven de 17.500 euro. Dat leek te komen doordat de markten positief reageerden op de inflatiecijfers van december in de VS. Bitcoin is hevig gecorreleerd aan andere markten laat mijn collega Alexander Casteleijn zien.
Dat was echter nog maar het begin, aangezien Bitcoin de opvolgende uren tot vandaag steeds meer weerstanden doorbrak. Voor de markt is het belangrijk dat de psychologische grens van 20.000 dollar weer doorbroken is, dat is 18.400 euro bij ons.
De Bitcoin koers bleef maar stijgen en sprong voor het eerst sinds de val van crypto exchange FTX naar het huidige 19.400 euro.
Altcoins kleuren groen in BLOX
Maar het is niet alleen Bitcoin die van BLOX de groenste app van de Benelux maakt. Vrijwel alle altcoins schrijven ook positieve cijfers.
Als je de koersen in BLOX rangschikt op 24u verschil dan springen er wel wat altcoins uit. Zo is Compound met 33% gestegen, evenals Serum. Solana en Decentraland volgend daar vlak achter. We kunnen alle stijgingen nu wel opdreunen, maar je kan ook gewoon BLOX openen en naar de koersen gaan.
Heb je de app BLOX nog niet?
De koersen in BLOX zijn een weergave van de spotmarkt. Dit is een term om aan te geven dat financiële instrumenten, zoals bitcoin, altcoins, grondstoffen, valuta’s en aandelen worden verhandeld voor onmiddellijke levering. Je betaalt euro’s en je ontvangt bitcoin, simpel. De prijs die je betaalt, is de spotprijs.
Naast de spotmarkt bestaat er ook een futuresmarkt. Hier koop je contracten die je in de toekomst (vandaar future) pas hoeft in te lossen. Zo kan je een contract kopen waarin staat dat je er van uitgaat dat de bitcoin koers in een week hoger of lager is dan nu.
Hoe werkt een bitcoin futurescontract?
Een voorbeeld: Bitcoin was op 1 januari voor 15.400 euro waard en er waren toen futures-contracten voor 10.000 euro per bitcoin over 2 weken beschikbaar. Als je denkt dat bitcoin op het moment van afloop van het contract lager zal zijn dan 10.000 euro, dan kan je dat contract kopen.
Stel bitcoin zelfs daalt naar 9.000 euro, dan is je voorspelling correct en kan je die bitcoin kopen voor 9.000 euro. Deze kan je vervolgens verkopen met een winst van 1.000 euro.
Maar de voorspelling klopt niet want Bitcoin is gestegen naar 19.400 euro. Dan betaal je de spotprijs om het contract af te wikkelen. In de cryptowereld worden deze contracten ook zonder eindtijd aangeboden, je kan dan tussentijds verkopen of geliquideerd worden.
Bij zo’n ‘tussentijds’ contract moet je namelijk een onderpand aanhouden om te garanderen dat je het verschil tussen de afgesproken prijs en de werkelijke spotprijs kan betalen.
600 miljoen euro aan bitcoin liquidaties
Lukt dit niet, dan wordt je contract geliquideerd. Door de stijging van dit weekend zijn er voor meer dan 600 miljoen euro aan bitcoin contracten geliquideerd. Veel gokkers waarvan de posities zijn geliquideerd zijn werden gedwongen om tegen de veel hogere marktprijs Bitcoin te kopen.
En dat zorgt voor een versterkend effect, elke keer als iemand Bitcoin koopt tegen de marktprijs, dan kan de waarde ietsjes stijgen, waardoor de volgende positie geliquideerd wordt en weer Bitcoin tegen de marktprijs moet kopen, waardoor de volgende investeerder geliquideerd wordt, etc.
De balken hierboven laten geliquideerde contracten zien, groen zijn long-posities (gokken op stijging) en rood zijn shorts. Het is lang geleden dat er zoveel short-posities zijn geliquideerd.
The post Bitcoin stijgt 11% en nadert 20.000 euro, honderden miljoenen aan liquidaties appeared first on BLOX | Nieuws.