Dit weekend daalde de bitcoin koers tot onder de 20.000 dollar. Dat is niet alleen een psychologische grens omdat het een mooi, rond getal is, maar ook de top van de bullrun in 2017.
Inmiddels is de koers weer met 7 procent gestegen waardoor de waarde op het moment van schrijven 20.400 USD is (19.440 euro). Ook ethereum laat sporen van herstel zien. De waarde zakte door de 1000 dollar grens, maar is vandaag weer opgeveerd.
Lichtpuntjes tijdens slagveld
Terugkijken op de week voor dit herstel, kun je alleen maar concluderen dat het een slagveld is geweest.
De twee crypto’s hebben gedurende zeven dagen respectievelijk 34% en 36% in moeten inleveren tot het herstel van vandaag.
Het dieptepunt werd zaterdag bereikt, toen was bitcoin even 17.772 dollar waard. Een mooi koopmoment want sindsdien is de waarde met 15% gestegen.
Ethereum had net zo’n merkwaardig weekend. De koers kelderde tot 898 USD, maar is met 25 procent gestegen sinds dat tijdelijke dieptepunt. Zelfs een bearmarkt biedt dus genoeg kansen.
Betekenen de stijgingen van de afgelopen 24 uur een ommekeer van een neerwaartse trend? Of is dit een klassieke ‘bulltrap?’
Trap er niet in!
Een bulltrap is op korte termijn bullish, maar op langere termijn bearish. De bulltrap lokt kopers, waardoor de prijs op korte termijn stijgt. Dit maakt uiteindelijk plaats voor verkoopdruk en een dalende prijs. Ofwel: valse hoop.
De meeste analisten verwachten dat het nog wel even duurt voordat de pijn stopt. Ja, de afgelopen 24 uur heeft er iemand een pleister op die etterende wond geplakt, maar dat stopt het bloeden alleen maar kortstondig.
Cascade-effect door dalende koersen
Vorige week zondag daalde bitcoin voor het eerst in een jaar onder de 26.000 dollar, een negatieve mijlpaal die een enorme uitverkoop veroorzaakte. Dit weekend daalde de koers eerst onder de 20.000 USD, toen 19.000 USD en vervolgens 18.000 USD, allemaal op één dag. Ethereum kon niet achterblijven en daalde vrij consistent met bitcoin.
Door respectievelijk onder de 20.000 dollar en 1.000 dollar te vallen, zouden volgen de ‘experts’ veel gedwongen liquidaties kunnen ontstaan. Dit betekent dat partijen niet kunnen voldoen aan het verhogen van hun onderpand bij bepaalde leningen en long-posities bij derivatenproducten.
In een dergelijk scenario zouden grote investeerders in beide cryptocurrency’s gedwongen worden om posities in BTC- en ETH-derivatenproducten te sluiten, met prijzen die te laag zijn om voldoende onderpand te genereren.
Als dat gebeurt, dan zou dit de koersen nog verder omlaag duwen, wat weer meer liquidaties veroorzaakt en de koers weer verder omlaag duwt. Dit cascade-effect wordt ook wel een long-squeeze genoemd omdat long-posities uitgeknepen worden als een citroen.
De stijging van vandaag heeft dit (tijdelijk) kunnen stoppen.
Hoe lang duurt de bearmarkt?
Een paar belangrijke vragen zijn natuurlijk:
- Wat is wordt de laagste koers tijdens deze bearmarkt?
- Hoe lang duurt de bearmarkt?
Op beide vragen kunnen wij geen antwoord geven helaas. De ernst en de duur van de bearmarkt is voor iedereen onduidelijk.
De huidige crypto-crash begon begin vorige maand, toen grote munten samen met de aandelenmarkt verliezen begonnen te noteren en Terra scheurtjes begon te vertonen. Sindsdien heeft de cryptomarkt moeite om zich te herstellen, waarbij elk nieuw rimpeleffect van de crash verdere schade aanricht.
De laatste slachtoffers vielen vorige week toen crypto-leendiensten Celsius en Babel opnames voor alle klanten bevroor, daarbij verwijzend naar mogelijke liquiditeitsproblemen.
Het investeringsfonds Three Arrows Capital loopt mogelijk ook het risico op insolventie. Dit heeft weer als gevolg dat veel cryptobedrijven kunnen fluiten naar hun geld.
The post Bitcoin stijgt 7% en weer boven 20.000 dollar, ethereum herstelt met 12% appeared first on BTC Direct | Nieuws.