Voor bitcoin en altcoins is 2025 tot nu toe zeer succesvol, maar op beveiligingsgebied is het voor crypto een rampjaar. Een recent verschenen rapport van Chainalysis brengt een recordaantal crypto-gerelateerde misdaden aan het licht.

De totale waarde van gestolen digitale activa is nu al hoger dan in heel 2024, en we zijn pas halverwege het jaar. In de afgelopen maanden verdween er ongeveer 2,2 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan crypto. Wat is er aan de hand?

Dit wil je: blijf altijd op de hoogte, volg ons net als duizenden anderen op Whatsapp.

Noord-Koreaanse hackers stelen recordhoeveelheid crypto

De toename van cryptocriminaliteit is schrikbarend. Noord-Koreaanse hackers spelen een belangrijke rol bij deze ontwikkeling. Deze cybercriminelen zijn verantwoordelijk voor ruim 70 procent van de diefstallen bij cryptobedrijven in 2025.

Zo stal de Lazarus Group op 21 februari 2025 ruim 1,5 miljard dollar van cryptobeurs Bybit. Deze hack, een van de grootste allertijden, deed de cryptowereld op zijn grondvesten schudden. Deze maand verscheen er een rapport van onderzoeksbedrijf Glassnode waarin het volgende staat over deze schokkende gebeurtenis:

Begin 2025 veroorzaakte de Lazarus-hack een schokgolf in de crypto-industrie, met massale opnames, scherpe prijsschommelingen en wijdverspreide onzekerheid op de markt als gevolg. Maar in tegenstelling tot eerdere crises bleef de markt overeind.”

Betere beveiligingsmethodes zijn noodzakelijk

De teller staat in 2025 al op 2,2 miljard dollar aan buitgemaakte cryptovaluta. Houdt deze trend aan, dan verwacht Chainalysis aan het einde van dit jaar een totale schadepost van minstens 4 miljard dollar. Blockchainbeveiliging bevindt zich dan ook op een kantelpunt, staat in het rapport.

De schaal en complexiteit van aanvallen op de blockchain nemen toe. Nieuwe beveiligingsmethodes lijken daar niet voldoende tegen opgewassen en moeten opschalen, stellen crypto- en beveiligingsexperts vast. Deze bewering wordt ondersteund door het beveiligingsplatform SentinelOne, dat in een blogpost het volgende schrijft:

De toenemende complexiteit van applicaties op het netwerk en het voortdurend veranderende landschap van cyberdreigingen vereisen beveiligingsmaatregelen die verder gaan dan het protocollaire niveau.”

Met de bovenstaande uitspraak bedoelt SentinelOne dat blockchainnetwerken steeds meer uitbreiden. Tegenwoordig draaien er allerlei ingewikkelde applicaties op, zoals DeFi-platforms en NFT-marktplaatsen. Tegelijkertijd gebruiken hackers slimme en geavanceerde technieken om in te breken op digitale netwerken. Denk bijvoorbeeld aan berichten op social media, AI-video’s en phishing waarmee ze slachtoffers proberen te misleiden.

Met het ‘protocolniveau’ bedoelen experts de basislaag van de blockchain. Alleen het beveiligen daarvan is tegenwoordig niet meer voldoende om hackers buiten de deur te houden. Cryptobedrijven hebben extra beveiliging nodig, zoals slimme systemen die aanvallen opsporen en snel reageren. Op deze manier zijn deze instellingen, en dus ook jouw cryptowallet, beter beschermd tegen cyberaanvallen.

Fysieke aanvallen op cryptobeleggers

De bovenstaande cijfers hebben betrekking op de digitale wereld, maar ook fysiek neemt de dreiging toe. Zo zijn steeds meer vermogende cryptobezitters het slachtoffer van criminele bendes. In het Chainalysis-rapport staat dat 23 procent van alle crypto-diefstallen afkomstig is van aanvallen op individuen.

Frankrijk voert de lijst van cryptogeweld aan, maar ook in Oost-Europa en het Midden-Oosten neemt het aantal wallet-hacks en fysieke aanvallen toe. Criminele bendes hebben er alles voor over om toegang te krijgen tot de wallet(s) van vermogende beleggers. Dit jaar zijn al meerdere cryptobeleggers midden op straat overvallen en/of ontvoerd. In de cryptowereld staat dit fenomeen bekend als ‘wrench attacks’.

Criminele bendes proberen de private key van hun slachtoffer in handen te krijgen. Dit is een geheime code die toegang geeft tot een cryptowallet. Soms lukt dat en zijn de gevolgen groot. Zo raakte een bekende crypto-ondernemer tijdens een ontvoering een vinger kwijt. In andere gevallen blijft de schade beperkt of weet de politie een aanval op tijd te stoppen.

Of een zaak nu wel of niet goed afloopt: de schrik is groot. Bovendien verdwijnt een deel van het cryptogeld voorgoed. Uit het Chainalysis-onderzoek blijkt dat er voor 8,5 miljard dollar aan gestolen crypto vastzit op bewaaradressen. Deze crypto is nog niet teruggevorderd, wat betekent dat de rechtmatige eigenaren voorlopig nog geen toegang hebben tot hun geld.

Is jouw crypto wel veilig? Deze beveiligingsexpert legt uit hoe het écht zit.

Bitcoin op ramkoers: Kraken geeft Nederlanders €25 gratis bitcoin

Bitcoin staat op de hoogste koers ooit, is dit hét moment in te stappen? Cryptobeurs Kraken nodigt je uit: de eerste 250 Nederlanders die op de knop drukken, ontvangen 25 euro gratis bitcoin.

De actie is tijdelijk en het aantal plekken beperkt. Meedoen is gratis en zo geregeld.

[primary_button url=”https://kraken.pxf.io/c/5260433/2981914/10583″ text=” 🔥 Gratis Bitcoin pakken” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!