De afgelopen dagen zag de koers van bitcoin (BTC) weer een kleine opleving nadat de koers het support level rond de $52,500 heeft getest. Deze korte opleving richting de $58,500 ontstond door de reactie van investeerders op de Amerikaanse Consumer Price Index (CPI). Ondanks deze stijging is BTC nog niet helemaal uit de ‘gevaren zone’. 

Positieve cijfers Verenigde Staten

De koers van BTC is erg gevoelig voor cijfers uit de Verenigde Staten, zo ook de CPI cijfers. En die vielen dit keer positief uit. De inflatie in de Verenigde Staten zakte naar 2,5%, het laagste cijfer sinds februari 2021, terwijl 2,6% werd verwacht. Lage inflatiecijfers kunnen er voor zorgen dat voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve Bank (FED) de rentes op 18 september zal verlagen.

In eerder nieuws was te lezen dat over het algemeen de verwachting is dat renteverlagingen voor een stijging van risicovolle activa, zoals BTC en ethereum (ETH), zorgen. Wanneer de rente wordt verlaagd, worden leningen namelijk goedkoper. Hierdoor kunnen bedrijven en consumenten meer toegang krijgen tot kapitaal. Dit verhoogt de liquiditeit in de economie, wat vaak leidt tot een toename van investeringen in risicovollere activa.

Niet alle cijfers waren echter positief. Zo steeg de maandelijkse kerninflatie, waarbij voedsel en energie niet wordt meegerekend, wel met 0,3%, terwijl daar juist 0,2% verwacht werd. Daardoor kwam het jaarlijkse kerninflatie cijfer uit op 3,2%. Dat is ver boven het gewenste 2% doel van de FED. 

BTC ETF’s zien uitstroom

Ondanks de prijsstijging van de afgelopen dagen namen investeerders toch BTC op uit de exchange traded funds (ETF’s). Op 11 september zagen de BTC ETF’s een flinke uitstroom van kapitaal. Investeerders namen die dag in totaal $44 miljoen op uit de fondsen. De twee dagen daarvoor zagen de ETF’s juist nog een netto instroom. 

Een oorzaak hiervan kan zijn dat het ‘bullish momentum’ er niet lijkt te zijn. Illia Otychenko, analist bij CEX.IO zegt daarover het volgende:

“Bitcoin’s bullish momentum lijkt te vervagen”

Hij wijst daarmee naar de technische indicatoren zoals de Relative Strength Index (RSI) en de moving averages. Ondanks dat de koers van de twee grootste crypto’s dus steeg is het echte ‘bullish’ sentiment mogelijk nog ver te zoeken.

Het bericht Bitcoin stijgt na positieve inflatiecijfers VS, maar gevaren blijven verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!