De Bitcoin koers zit op het moment van schrijven even in een soort limbo-zone. Het lukt maar niet om de koers van 30.000 dollar definitief te doorbreken, maar van een echte zware correctie is ook nog geen sprake. Bitcoin handelt zijwaarts, al lijkt er weer wat positieve koersactie te komen nu de drukte op de blockchain langzaam terugloopt.
Van 500.000 naar 400.000
On-chain data leert ons dat er op het moment van schrijven iets minder dan 400.000 onbevestigde transacties in de mempool van Bitcoin zitten. De mempool is als het ware de rij waarin transacties moeten wachten totdat miners ze oppakken en in een blok verwerken.
De bovenstaande grafiek laat zien hoe druk het de afgelopen dagen was op de Bitcoin blockchain. Het aantal onbevestigde transacties is werkelijk waar door het dak gegaan. Hoe meer transactiekosten jij aan je transactie koppelt, hoe groter de kans dat jouw order zo snel mogelijk in een blok zit.
Opvallend genoeg waren er veel analisten die dit als een negatieve ontwikkeling voor Bitcoin bestempelde. Waarom ze dat precies bedacht hadden is lastig te zeggen. Hoe meer mensen Bitcoin willen gebruiken, hoe beter dat voor de waarde van het netwerk is.
Ook als het om Bitcoin Ordinals gaat, het nieuwe protocol waarmee het mogelijk is om NFTs en andere soorten tokens te ontwikkelen op de blockchain van Bitcoin. De afgelopen dagen werd het vooral druk vanwege de populariteit van Bitcoin Ordinals.
Alle ogen op de inflatie
Wat de koers betreft zijn alle ogen op dit moment gericht op de inflatie. Die moet omlaag, zodat de druk op de Federal Reserve om de rente verder te verhogen afneemt. Op dit moment denkt de markt dat de renteverhoging van de Federal Reserve van afgelopen week voorlopig de laatste was, maar zeker weten doen we het natuurlijk nooit.
Uiteindelijk hangt dat vooral af van de verdere ontwikkeling van de inflatie, maar ook van de werkloosheid, de bankencrisis en de rest van de economie. Zodra er echt dingen gaan breken binnen de economie, moet de Federal Reserve zijn beleid waarschijnlijk snel omdraaien en gaat de rente weer omlaag.
Bitcoin doet het meestal relatief goed op dagen dat er nieuwe inflatiecijfers komen. Op de meeste dagen dat we dit soort nieuws kregen kon je beter Bitcoin dan de S&P 500 aanhouden. Dat biedt in ieder geval nog wat hoop voor de cijfers van vandaag.
Het bericht Bitcoin vandaag: een volle mempool en nieuwe inflatiedata verscheen eerst op Newsbit.